facebook

Лептоспіроз в Україні: симптоми хвороби

У Києві від лептоспірозу помер чоловік. Всього медики зафіксували 8 випадків небезпечного захворювання від початку року. Читайте далі чим небезпечний лептоспіроз, і які його симптоми.

Як можна заразитися лептоспірозом

Лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є геномовид Leptospira interrogans sensu lato, роду Leptospira.

Джерелами інфекції є різні тварини, зокрема, гризуни: лісова миша, полівка, водяні щури, землерийки, щури, їжаки, бродячі та домашні собаки, свині, велика рогата худоба та інші.

Лептоспіри виділяються з сечею та потрапляють на харчі та у воду.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У тіло людини бактерія може потрапити під час купання в зараженій водоймі, наприклад, якщо на березі живуть щурі. Також при контакті з хворими тваринами або після вживання зараженої їжі.

Небезпечна бактерія може проникати в тіло людини через тріщини, порізи або рани на шкірі або через слизові оболонки (очі, ніс, рот). Кров розносить лептоспіри по всьому організму і вони осідаючи в різних органах і тканинах.

Тварини є джерелом лептоспірозу

Симптоми

Інкубаційний період лептоспірозу становить від 1 до 20 діб. Початок хвороби переважно гострий. Це пов’язано із сильним надходженням лептоспір і їх токсинів у кров.

В інфікованої людини раптово підвищується температура тіла до 39°-40° С, з’являється сильний озноб, біль в м’язах і суглобах, головний біль, загальна слабкість, нудота і блювота, поганий апетит, спрага.

У деяких випадках з’являється висип, діарея, кашель.

Висока температура тримається кілька днів, а потім знижується. Проте, зниження температури тіла не гарантує поліпшення стану.

Лептоспіроз також починається з почервоніння шкіри обличчя, шиї, верхніх відділів грудної клітини, червоніють очі, можливо, збільшенням лімфатичних вузлів.

Лептоспіроз вражає печінку, нирки, головний мозок, призводить до вираженої інтоксикації, може викликати порушення згортання крові і кровотечі.

При лептоспірозі необхідно якнайшвидше звернутися до медиків. Щоб лікування було ефективним, його потрібно почати не пізніше 4-го дня від моменту початку хвороби.

Профілактика

Лікарі радять дотримуватися правил особистої гігієни, їсти тільки термічно оброблені продукти, бути обережними у водоймах і триматися подалі від забруднень утворених випорожненнями тварин, а також боротися з гризунами.

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...