Лептоспіроз в Україні: симптоми хвороби

У Києві від лептоспірозу помер чоловік. Всього медики зафіксували 8 випадків небезпечного захворювання від початку року. Читайте далі чим небезпечний лептоспіроз, і які його симптоми.

Як можна заразитися лептоспірозом

Лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є геномовид Leptospira interrogans sensu lato, роду Leptospira.

Джерелами інфекції є різні тварини, зокрема, гризуни: лісова миша, полівка, водяні щури, землерийки, щури, їжаки, бродячі та домашні собаки, свині, велика рогата худоба та інші.

Лептоспіри виділяються з сечею та потрапляють на харчі та у воду.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У тіло людини бактерія може потрапити під час купання в зараженій водоймі, наприклад, якщо на березі живуть щурі. Також при контакті з хворими тваринами або після вживання зараженої їжі.

Небезпечна бактерія може проникати в тіло людини через тріщини, порізи або рани на шкірі або через слизові оболонки (очі, ніс, рот). Кров розносить лептоспіри по всьому організму і вони осідаючи в різних органах і тканинах.

Тварини є джерелом лептоспірозу

Симптоми

Інкубаційний період лептоспірозу становить від 1 до 20 діб. Початок хвороби переважно гострий. Це пов’язано із сильним надходженням лептоспір і їх токсинів у кров.

В інфікованої людини раптово підвищується температура тіла до 39°-40° С, з’являється сильний озноб, біль в м’язах і суглобах, головний біль, загальна слабкість, нудота і блювота, поганий апетит, спрага.

У деяких випадках з’являється висип, діарея, кашель.

Висока температура тримається кілька днів, а потім знижується. Проте, зниження температури тіла не гарантує поліпшення стану.

Лептоспіроз також починається з почервоніння шкіри обличчя, шиї, верхніх відділів грудної клітини, червоніють очі, можливо, збільшенням лімфатичних вузлів.

Лептоспіроз вражає печінку, нирки, головний мозок, призводить до вираженої інтоксикації, може викликати порушення згортання крові і кровотечі.

При лептоспірозі необхідно якнайшвидше звернутися до медиків. Щоб лікування було ефективним, його потрібно почати не пізніше 4-го дня від моменту початку хвороби.

Профілактика

Лікарі радять дотримуватися правил особистої гігієни, їсти тільки термічно оброблені продукти, бути обережними у водоймах і триматися подалі від забруднень утворених випорожненнями тварин, а також боротися з гризунами.

 

 

annashchesna

Recent Posts

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

5 години ago

Українцям безкоштовно вставлятимуть зуби: на яких умовах

Подробиці Українці зможуть безкоштовно зробити протезування зубів Міністерстві охорони здоров'я спільно з Національною службою здоров'я…

6 години ago

Виплату пенсій зупинено: у ПФУ попередили – потім дадуть за всі місяці, але з умовою

Подробиці Українські пенсіонери із числа ВПО, які не пройшли ідентифікацію, отримають свої кошти, як тільки…

8 години ago

В Україні до єдиного реєстру військовозобов’язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок – адвокат

До Єдиного реєстру військовозобов'язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок від 17 до…

9 години ago

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

12 години ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

14 години ago