facebook

Чому Туреччина так часто стає об’єктом терактів

Скоєні в Стамбулі теракти нагадують почерк “Ісламської держави”, для якої важливим є нанесення максимальної шкоди, зауважує в своєму блозі на “Новому часі” директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Крім того, бойовикам ІДІЛ характерне використання смертників, а не дистанційних бомб. Все це говорить про те, що припущення прем’єр-міністра Туреччини, швидше за все, мають рацію.

10__3676_500x317

Оскільки не всі люди в зоні ураження загинули, спецслужбам легше ідентифікувати нападників. Найближчим часом ми дізнаємося, як мінімум, прізвища терористів.

Чому Туреччина так часто стає об’єктом терористичних актів? Головна причина – близькість із Сирією, де триває напружений збройний конфлікт. На території цієї країни розгортаються не тільки громадянська війна, але і міжнародна інтервенція. Сирію можна називати failed state, адже свою суб’єктність вона вже втратила.

Туреччина активно залучена в сирійський конфлікт. Більше того, це один з ключових гравців у боротьбі проти ІД. На території Туреччини – величезна кількість сирійських біженців. Виходячи з цього, терористи намагаються максимально вплинути на турецьку політику. По-перше, домогтися, щоб турки менше втручалися в сирійський конфлікт. По-друге, домогтися, щоб Туреччина не надавала територію для нанесення ударів проти ІДІЛ. По-третє, залякати населення країни та прямуючих туди туристів, а також підірвати турецьку економіку і вплинути на громадську думку, налаштовуючи громадян проти зусиль Туреччини за підтримки антиасадівської західної коаліції.

До інших учасників західної коаліції бойовикам ІДІЛ важче дістатися. Крім того, Туреччина – демократична держава. У такій країні набагато більше можливостей для здійснення терактів, ніж в авторитарній. У демократичній країні спецслужби і правоохоронні органи обмежені законом, тому не можуть чинити беззаконня, характерне для авторитарних режимів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тим не менш, терористи не доб’ються свого. Ердоган залишиться в західній коаліції проти ІДІЛ. І в подальшому буде надавати свій повітряний простір і авіабази для нанесення ударів по “Ісламській державі”. Туреччина не може просто так вийти з західної коаліції, забувши про курдське питання. Таким чином, вона змушена жити в умовах постійної терористичної загрози. Інших варіантів немає.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...