facebook

Повинен знати кожен водій! Ось які зміни відбулися в ПДР, повний перелік

У 2017 році закони, що регулюють дорожній рух, змінювалися так сильно, як ніколи раніше за кілька попередніх років. Загальний вектор, за невеликими винятками, – посилення відповідальності тих, хто за кермом. Ще більше ідей готувалося до прийняття, але не пройшли або не дійшли до фінального голосування. Що саме змінилося в законах, обговорили з експертом з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимиром Караваєвим, передає Корупція.Інфо

Проїзд кільцевих перехресть по-новому

Набрав чинності 28 квітня 2017 року. Суть: перевага в русі на перехрестях, де організовано круговий рух, надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу. Іншими словами, тепер автомобіль, що не їде по колу, поступається дорогою тому, хто в’їжджає в коло, а автомобіль, що в’їжджає, повинен пропустити машину, яка їде по колу.

«Пряма указка, що рух по колу завжди є головною дорогою, іноді ускладнює трафік. Приклад – розв’язка в районі ТЦ «Колібріс» у Києві (проспект Леся Курбаса), де вранці всі рухаються в бік центру, а ввечері рухаються з центру. І там прилягає дві дороги, де дуже багато житлових будинків. І іноді виїхати по тих дорогах практично неможливо. Тому така норма була б правильною при наявності застереження «якщо інший порядок руху не регулюється технічними засобами – світлофорами або дорожніми знаками». Таке застереження є в законопроекті №5184, який лежить в Раді. Це повинно дати можливість місцевим органам самоврядування регулювати рух там, де в цьому є необхідність. Але норма не прийнята і плутанина поки залишається», – каже Володимир Караваєв.

Максимум 50 км/год в населених пунктах

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Набирає чинності з 1 січня 2018 року. Суть: максимальна швидкість руху в населених пунктах знижена з 60 км/год до 50 км/год, в особливих місцях в містах – до 30 км/год. Законодавці виходили з тих міркувань, що в разі зіткнення на швидкості 50 км/год тяжкість завданої шкоди нижча, ніж при 60 км/год. Норма про «плюс-мінус 20 км/год» залишилася.

«Я завжди критикував цю позицію. Ми йдемо на поводу у ЄС, але там у них таке вводили вже після того, як розвивалася дорожня інфраструктура. У нас за ці роки розвитку не було. І тому ця норма призведе до великих заторів, якщо припустити, що всі почнуть дружно їхати 50 км/год. У нас в кожному населеному пункті є дві категорії вулиць: в центрі, де швидкість руху становить максимум 10-15 км/год, а є магістральні вулиці, де немає пішохідних переходів. На таких обмежувати швидкість дуже нерозумно. Тому надія тільки на застереження в ПДД «так, 50 км/год, якщо порядок не встановлено власниками доріг». Наскільки органи місцевого самоврядування оперативно спрацюють, чи поставлять знаки «80 км/год» або «90 км/год» – 2018 рік покаже», – вважає Володимир Караваєв.

Перші права видають на два роки

Норма набрала чинності в кінці листопада 2017 року. Суть: якщо водій отримує права вперше, то термін дії цього документа – 2 роки, причому протягом цього періоду заборонено їздити швидше 70 км/год. Після закінчення цього терміну якщо у водія не набралося більше 2 дорожніх адмінпорушень, здавати іспит на «постійні» права не потрібно. Якщо є три і більше адмінпротоколів про порушення ПДР, доведеться скласти теоретичний і практичний іспити.

«Це якась спроба повернутися до талонів попереджень, як це було раніше. З одного боку, це норма правильна: якщо молодий водій порушує, постає питання – чи знає він взагалі ПДР? Але у мене виникає питання – а чому це не стосується водіїв з більшим стажем, якщо вони порушують? Значить їхні знання теж потрібно перевіряти ще раз. Тому це несерйозно», – каже автоюрист.

Збільшили штрафи за неправильну парковку

Тут кілька нововведень. Перше – збільшили штраф (від 1020 до 1700 грн) за парковку на місцях для інвалідів. Ця норма набрала чинності 26 жовтня 2017 року.

«Закон дуже правильний, але місця для інвалідів зайняті практично завжди. Комусь просто байдуже, хтось просто не знає, що вони не просто розташовані ближче до входу, а ще й мають велику ширину, щоб можна було вивантажити або завантажити коляску. Навіть не знаю, скільки часу потрібно, щоб до всіх це дійшло. Думаю, тут потрібно не стільки штрафувати, скільки роз’яснювати. До цього вже стали підключатися деякі супермаркети, які ставлять таблички «Ти правда хочеш бути на моєму місці?». Помічаю, що в таких місцях це діє», – каже візочник Ігор Митько.

Друга частина «паркувальних» законів – закон №5364 (набере чинності в червні 2018 року), що посилює відповідальність за неправильну парковку. Він створює інститут інспекторів з паркування (мають право евакуювати автомобіль, що неправильно стоїть), а також дає право поліцейських на підставі фото/відеосвідчення виписувати на місці штраф і залишати його на лобовому склі.

«Сама ідея в цьому законі дуже правильна, але в ньому є три істотні недоліки. До набрання чинності закону є ще півроку і це можливість його доопрацювати. Якщо це зроблять, тоді так, він запрацює. Якщо ні – штрафи будуть оскаржуватися в судах», – сказав автоюрист Володимир Караваєв.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...