Categories: Події

“Якщо вам 25 або 30…”: Українці можуть залишитися без пенсій, пояснення

Українці можуть залишитися без пенсій. До цього може призвести пенсійна реформа, передає Корупція.Інфо

Якщо вам вже 50, готуйтеся – відпрацювати доведеться ще щонайменше 10 років, якщо ж вам 25 чи 30 – забудьте про забезпечену державою старість.

Для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, треба буде мати стаж 25 років. Зараз мінімальний стаж – 15 років. Поріг трудового стажу буде поступово підніматися щороку. І вже до 2028 року він становитиме 35 років.

Ситуація критична. Пенсійну реформу начебто прийняли, та фактично все залишилося, як і було. Ті, хто зараз працює, забезпечує пенсіонерів. Враховуючи демографічну ситуацію та від’ємний приріст населення в Україні, справи кепські. Через те, що кількість пенсіонерів у рази перевищує кількість працівників, дефіцит пенсійного фонду постійно зростає.

«На сьогодні дефіцит пенсійного фонду складає близько 150 млрд гривень, і в рамках існуючої однорівневої солідарної пенсійної системи, яка досі зберігається в Україні, подолати цей дефіцит не можливо ніколи. Тільки після переходу на дво- або трирівневу пенсійну систему з накопичувальними рівнями років через 25-30 можна буде позбутися дефіциту солідарної частини», – розповідає економіст Андрій Мельник.

Найкращим варіантом для України є перехід на трирівневу пенсійну систему, де перший рівень – солідарний, нині існуючий, другий – обов’язковий накопичувальний рівень. Це процент від зарплати, який буде накопичуватися на персональних рахунках. І третій рівень – добровільний накопичувальний. Це пенсійні заощадження, які відкладає сама людина за власним бажанням. Але чіткого механізму, як мають працювати всі три системи і взаємодіяти між собою, наразі немає.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Це питання, хто буде сплачувати внески, який їх розмір, за рахунок чого, куди вони будуть розміщуватися, хто буде адміністратором. Це всі питання, які зараз є предметом дискусій, і нам потрібно досить серйозно попрацювати для того, щоб це була дійсно працююча модель», – коментує заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

Допоки політики, урядовці та експерти не можуть домовитися про ефективну систему нарахування пенсій, є альтернатива, якою люди можуть скористатися. Існують так звані недержавні пенсійні фонди. Нині їх в Україні понад 60. Люди самі щороку відкладають собі на майбутнє, аби старість провести у своє задоволення. За словами можновладців, про такі системи відомо не всім, та вони є чудовим взірцем для створення державної накопичувальної системи в майбутньому. Відтак кожен сам вирішує, на скільки років і яку суму він хоче накопичити собі на старість.

Наразі політики більше думають про вибори і не ризикують кардинально реформувати пенсійну систему. А тим часом країна провалюється у пенсійну прірву, з якої з кожним днем все важче буде вибратися.

annashchesna

Recent Posts

Кінець війни в Україні: залишилося два дні – стартують мирні переговори, подробиці

Чого від них чекати За три дні розпочнуться мирні переговори щодо припинення війни росії проти…

18 хв. ago

Погіршення погоди скоро накриє багато областей, але надовго воно не затримається.

Погіршення погоди скоро накриє багато областей, але надовго воно не затримається. Погода в Україні буде…

2 години ago

Сухо, сонячно та тепло: синоптик Діденко попередила про гарну зміну погоду

За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 27 квітня, антициклон витіснить дощі з України.…

3 години ago

Придатних до військової служби поділять на 4 категорії, – Міноборони

4 травняв в Україні скасують статус "обмежено придатний" для військовозобов'язаних. А ті чоловіки, які отримали…

12 години ago

Пенсій більше не буде: у ПФУ скінчилися гроші – офіційне попередження

Що кажуть у відомстві ПФУ припинив виплати пенсіонерам Пенсійний Фонд України у своєму телеграм-каналі оголосив…

14 години ago

Кінець війни скасовується: ТЦК почали виписувати повістки на 2025 рік – що відбувається

Адвокати висловилися з цього приводу Адвокат із Житомира розповів про те, що чоловікам почали видавати…

15 години ago