facebook

“Залишати писанки та паски”: Що робити потрібно, а що категорично заборонено у Світлий четвер

12 квітня всі православні християни відзначають Світлий четвер Світлої седмиці, передає Корупція.Інфо

Так у Світлий четвер вважалося сприятливим ходити на цвинтар і прибирати на могилах своїх померлих родичів, залишати на них писанки та паски. За повір’ями, якщо прилітає птиця сідає на надгробок, то покійний родич зараз знаходиться поруч і приймає частування.

У перший четвер після Паски дівчата закликали весну, виконуючи на пагорбах зворушливі пісні. Починаючи з четверга можна було влаштовувати оглядини і молоді люди обирали собі наречену.

Коли на четвертий день великоднього тижня “водили кобилу”. На палиці робили голову, прив’язували хвіст, накривали ковдрою. Зверху на цього коня сідали охочі покататися. Чоловік наряджався циганом і водив цю кобилу по вулиці. Коли кобила падала, тоді циган “гриз” їй вухо і вона вставала.

Святкування до четверга вже закінчується, але на столах ще можуть стояти паски, крашанки й звучати: “Христос воскрес-Воістину воскрес!” Так дозволялося відзначати протягом 40 днів – аж до Вознесіння.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Чого категорично не можна робити на Світлий четвер

Оскільки свято Великодня — перемога життя над смертю, тому весь Пасхальний тиждень треба радіти, а не сумувати за померлими. Також у ці дні не проводять панахиди. Зате хрестити дітей можна.

Також вважається, що народжене під час великоднього тижня немовля, буде наділене богатирським здоров’ям, удачею й багато чого доб’ється в житті.

На Світлому тижні не прийнято проводити обряд вінчання. Зате можна влаштовувати оглядини наречених, ходити на танці, веселитися і радіти життю.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...