facebook

“Будуть вірити на слово і скасують штамп у паспорті”: Як в Україні хочуть змінити правила прописки

В Україні хочуть кардинально реформувати реєстрацію місця проживання. Якщо все піде так, як задумано, громадянам будуть вірити на слово про місце проживання і скасують штамп у паспорті. Але штраф за неправдиву інформацію зросте.

Зараз для отримання прописки потрібно подати заяву, довідку про склад сім’ї, паспорт або свідоцтво про народження, військовий квиток чоловікам, і заплатити адміністративний збір в 32 гривні. Потрібно ще й довести своє право на реєстрацію документами на житло або договором оренди.

За чинним законом, українці повинні змінювати реєстрацію, якщо живуть за новою адресою більше шести місяців. Українцю, який живе не по прописці і не зареєструвався вчасно, на перший раз загрожує попередження. Якщо ж протягом року “попадеться” повторно, доведеться заплатити штраф.

Ця ситуація зміниться у зворотний бік. Реєстрацію хочуть зробити в усній та електронній формі. Можна буде прийти до органу реєстрації з паспортом і назвати свої дані: адресу проживання, номер телефон, електронну пошту. А можна зареєструватися через Єдиний державний портал адміністративних послуг. Для реєстрації потрібен електронний цифровий підпис.

Орган реєстрації зможе перевіряти місце реєстрації. Перевіряти будуть не законність проживання людини, а сам його факт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Штрафи посилять. За проживання не за місцем прописки покарання не буде. Але якщо людина вкаже неправдиву інформацію, їй доведеться заплатити 1700 гривень. За повторне порушення передбачено покарання у 3400 гривень.

Якщо не зареєструватися більш ніж через 90 днів після виписки, штраф складе 340-680 гривень. За повторне порушення – 850-1700 гривень.

Коли людина зареєструється в орендованому житлі, власникові прийде повідомлення. Орендодавець може звернутися до органу реєстрації онлайн, поштою або особисто, і призупинити прописку. Після перевірки орендаря знімуть з реєстрації.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...