facebook

Польща VS Україна. Чому краще працювати на батьківщині, та що чекає трудових мігрантів

Без стабільного заробітку, пенсії і захисту – таке майбутнє чекає більшу частину українських трудових мігрантів. Згідно з даними Міжнародної організації праці, 47,9% заробітчан працює без спеціального дозволу, тобто фактично порушують закон і ризикують потрапити в “чорні списки”. Такі українці не платять податки ні в своїй країні, ні в чужій. В результаті в старості вони залишаться без пенсії, а в працездатному віці – без прав і захисту.

“Обозреватель” розібрався, що втрачають українці, які вважають за краще працювати в Польщі.

Зарплати вище, але і витрачати доведеться більше

Головна причина трудової міграції – відносно високі зарплати в Польщі. Як пояснює HR-експерт Тетяна Пашкіна, щоб у українців не було стимулу їхати на заробітки, зарплати повинні бути на рівні хоча б 70% від польських. Середня зарплата в Польщі досягає 34 тис. грн. Правда, далеко не всі поляки можуть розраховувати на такі доходи. Так, за даними Головного управління статистики, середня зарплата в Вармінсько-Мазурському воєводстві становить близько 28 тис. грн, але при цьому за низкоквалифицированную роботу тут можна заробити близько 20 тис. грн на місяць. А заробітчани з України можуть, працюючи по 10 годин, і зовсім заробляти мінімалку – близько 15 тис.

Сезонний пік трудової міграції в Польщу – літо. Українці за мінімальні оклади виконують роботу, на яку не погоджуються поляки. Збирають ягоди на полях, виконують монотонну роботу на великих підприємствах. Згідно з дослідженням МОП, 40% трудових мігрантів з України знайшли низкоквалифицированную роботу, а ще 23,8% працюють не за своєю спеціальністю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Про кар’єрний зріст говорити не доводиться. Люди в основному їдуть не для того, щоб реалізувати себе, а щоб просто заробити. Якщо їдуть працювати на поле з одним вихідним в тиждень, живуть в бараках і днями нудяться під сонцем, яка тут реалізація?”, – розповідає HR-експерт Олександр Білоус.

У той же час в Києві українці в середньому заробляють 14 тис. грн, говориться в даних великого кадрового порталу. А в деяких сферах, наприклад, нерухомості, середня зарплата досягла вже 20 тис. грн. Великі роботодавці підвищують зарплати для того, щоб утримати кадри. Це нижче польської зарплати, однак і витрати тут інші. Прожитковий мінімум в Україні становить 1,7 тис. грн, а в Польщі – в три рази вище (близько 4,5 тис. грн). Платити більше доведеться за оренду квартири чи кімнати. При цьому робота, швидше за все, буде сезонної, так як найчастіше дозвіл на роботу видають на короткий період часу. Крім того, в країнах ЄС українці в основному заробляють менше місцевих жителів. Роботу за фахом знаходять тільки незначне число мігрантів.

Демограф Лідія Ткаченко пояснює: одна з головних проблем заробітчан – вони фактично втрачають інтерес до українського ринку праці. Замість постійної роботи вони їздять на сезонні заробітки, а весь інший час фактично просиджують без діла.

Без пенсій і цивільних прав

Трудові мігранти не платять податки і позбавляються права отримувати пенсію. Відповідно до чинного закону, право на пенсію мають лише ті українці, які відпрацювали як мінімум 15 років. Більш того, вже через 10 років “вчасно” на пенсію будуть виходити тільки ті, хто заробив 35 років стажу.

Також нелегальні мігранти не можуть претендувати на гарантований пакет соціальної допомоги. До слова, 60% заробітчан мали роботу в Україні до міграції. 36,5% українських мігрантів не володіють мовою тієї країни, куди вони вирушили на заробітки. І, як впевнені HR-експерти, багато хто міг би знайти роботу з таким самим розміром зарплати в Києві або іншому великому українському місті.

Українці, які хочуть багато заробляти, можуть робити це і в столиці своєї країни. Працюючи по 10 годин, як це пропонують польські роботодавці, можна заробляти приблизно стільки ж, скільки отримують трудові мігранти в Польщі. Але при цьому мати офіційний статус, права і можливість отримати пенсію в старості.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...