facebook

У водоймі на Рівненщині виявили холероподібний вібріон

Впродовж багатьох років озеро Басів Кут було улюбленим місцем для відпочиваючих. У ньому купалися і дорослі, і малі. Та, за останніх 5-7 років водойма перетворилася на “розплідник інфекцій”. Тут і кишкова паличка, і цисти лямблій. А нещодавно виявили і холероподібний вібріон.

Таку інформацію провідомили у Державному лабораторному центрі Рівненщини.

– У Басовому Кутіі перевищений вміст кишкової палички, а також виявлено цисти лямблій. Окрім того, у воді знайшли холероподібний відбріон. Та, не варто лякатися цієї назви. Це не холера. Він може лише спричинити захворювання кишкових інфекцій в ослаблених організмах людей. Холероподібний вібріон не викликає захворювань на холеру. Минулого року таку бактерію ми виявили у 40 пробах води з різних водойм області – розповіла завідувач відділу епідеміологічного нагляду та спостереження за неінфекційними захворюваннями ДУ РОЛЦ МОЗ України Марта Гоч.

Через те фахівці не радять купатися в озері Басів Кут. Особливо, дітям. Якщо ж ви не втрималися і пірнули у водойму, то намаайтеся не ковтати воду, а після плавання обов`язково прийміть душ.

Попри це в Басовому Куті люди купаються,, щоправда значно менше, аніж минулого року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Це найближча водойма. Можливості поїхати за місто у мене не має, тож купась тут”, – розповів один з відпочиваючих, Валерій.

Щотижня фахівці проводять проби води на вміст небезпечних хімічних речовин. Показники змінюють в гіршу сторону. Причина тому температура повітря (чим вона вища, тим кращою вона є для розмноження бактерій).

Екологи припускають забруднена водойма через викиди фекалій з сусідніх будинків. У них не має каналізації, через те, деякі господарі викидають відходить у найближчу водойму.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...