facebook

Через новий закон українці повністю втратять приватність у інтернеті, – журналіст

Якщо законопроект про блокування сайтів (№6688) таки ухвалять, українцям можна буде попрощатися із приватністю в мережі.

Про це повідомив журналіст Максим Тульєв.

«Був на засіданні комітету ВР (по законопроекту № 6688). Якщо коротко: все набагато гірше, ніж ми собі уявляли.

На самому комітеті був повний «одобрямс» без можливості висловитися із залу. Але іншого і не очікувалося насправді.

Цікаве почалося далі. Ми з Тетяною Поповою і ще кількома журналістами зловили в кулуарах заступника начальника СБУ Олега Фролова. І поставили йому кілька незручних питань. Зокрема, про розгортання заблокованих https доменів в нашу критичну інфраструктуру.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Серед іншого він сказав, що розробник DPI, з яким вони ведуть переговори, каже, що їхня система може фільтрувати HTTPS-трафік, отож, все буде фільтруватися. На уточнююче запитання, чи, бува, не пишеться законопроект під одного постачальника обладнання, він відповів: «ну, вимоги ми виставимо, може, ще хто зробить таке обладнання».

Для недосвідчених в техніці: фільтрація HTTPS буде працювати, тільки якщо виробник DPI змусить всіх користувачів установити в себе їхні ключі шифрування. А хто не встановить – втратить можливість доступу до Інтернету взагалі. Тобто з приватними даними в мережі можна буде попрощатися назавжди. Від цього свідомо відмовилися навіть в Росії, Білорусі та Китаї, деякий час така система працювала в Казахстані, але через очевидні проблеми від неї відмовилися і там.

Ну що, терпіли. Це – ваше найближче майбутнє!» – написав Тульєв.

Нагадаємо, сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони схвалив проект закону щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері (закон про блокування сайтів). Депутати рекомендували парламенту схвалити законопроект у першому читанні, після чого повернути його у комітет на доопрацювання.

Документ передбачає запровадження обов’язкового блокування українськими провайдерами доступу до будь-якого ресурсу в мережі, який лише підозрюється у порушенні законодавства, без рішення суду на 48 годин.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...