facebook

Менше аптек і ліки за рецептом: в Україні створили новий закон

В Україні може різко скоротитися кількість аптек, а ліки продаватимуть лише за рецептом.

Такі правки до закону “Про лікарські засоби” пропонують внести нардепи Верховної Ради, пише obozrevatel.com.

Ліки дозволять продавати тільки в аптеках, які розташовані не ближче півкілометра одна від одної. Також скасують аптечні мережі. Окремим підприємцям дозволять тримати одну аптеку, а компаніям – не більше чотирьох і лише в рамках однієї області. Вісім аптек дадуть відкрити фірмам, які займаються виробництвом ліків. При цьому засновників у компаній повинно бути не менше трьох.

Якщо ж підприємець захоче відкрити свою аптеку, то повинен мати освіту магістра за спеціальністю “Фармація”, а продавати таблетки зможуть тільки дипломовані провізори.

За новим законом, більшість ліків даватимуть лише за рецептом лікаря. Це допоможе боротися з самолікуванням, яке призводить до плачевних наслідків.

Серед фахівців думку щодо нововведень розділилася. Одні вважають, що це створить ажіотаж в лікарнях, куди масово звертатися за рецептами, інші ж підтримують ідею.

Українці могли б купувати ліки значно дешевше, якби існувала сильна законодавча база в питаннях захисту пацієнтів. Захмарні ціни цих препаратів не можна пояснити дорогим виробництвом або його унікальністю. Вартість цих препаратів штучно утримується. Недосконале патентне законодавство [в Україні] дає можливість недобросовісним виробникам ліків заробляти на життях пацієнтів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...