facebook

9 кіл пекла”: Українці попередили про спалах хвороби

В Україні в цьому році прогнозують спалах дифтерії. Інфекціоністи називають її “9 кіл пекла” через можливі ускладнення.

Це захворювання з високою смертністю, з тисячі хворих – померти може кожен десятий.

У МОЗ запевняють, що вакцина в Україні є, всього завезли більше трьох мільйонів доз.

Дифтерія небезпечна ускладненнями – вражає нирки, серце і нервову систему, єдиний захист від неї – щеплення. Однак, за даними Центру громадського здоров’я, рівень вакцинації в Україні дуже низький.

Вакцинація від дифтерії починається з двох місяців. Згідно з календарем щеплень – потрібно отримати 6 доз вакцини до 16 років. Потім раз на десять років потрібно робити ревакцинацію. Якщо ж в дитинстві ви не робили щеплення, щоб виробився імунітет, зараз доведеться ввести три дози вакцини за пів року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. Тому, коли у когось діагностують дифтерію, перевіряють всіх людей з його оточення. Збудник може залишатися навіть на грошах.

“Імунітет антитоксичний, він не стійкий. Навіть якщо ви і перехворіли на дифтерію, це не означає, що ви не можете не захворіти повторно, якщо ви після того не вакциновані, не пройшли повний курс ревакцинації”, – зазначив лікар-інфекціоніст Наталія Винник.

Останній раз епідемія дифтерії бушувала в 1990-х роках. Тоді вона сколихнула весь світ. В Україні було зафіксовано 20 тисяч хворих і близько семи сотень смертей.

Щоб уберегти себе – досить звернутися до свого сімейного лікаря, педіатра або терапевта.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...