facebook

У Німеччині надаватимуть допомогу українським трудовим мігрантам

24 серпня у місті Магдебург (Німеччина) відбулося офіційне відкриття консультаційного центру для іноземних робітників – BemA. Чим займатиметься організація і яке значення матиме у першу чергу для трудових мігрантів з України, дізнавалася лучанка Анастасія Лазука, стажерка місцевого відкритого телеканалу (Offener Kanal Magdeburg).

 

 

Про те, що заробітчанам за кордоном ведеться далеко не солодко, відомо чи не усім. Жахливі умови праці, низька заробітна плата та постійне відчуття меншовартості – основні пункти у переліку недоліків роботи у чужій країні. Однак найчастіше, через відсутність кращої альтернативи, єдине, що залишається, – просто закривати очі на будь-які “але” та їхати працювати. На жаль, українцям така ситуація знайома чи не найкраще. Так, згідно зі статистикою, щороку близько 2–3 млн наших людей виїжджає за кордон на заробітки. Зазвичай їдуть до Польщі або ж Скандинавії, проте все “привабливішою” стає і Німеччина, зокрема її східна частина.

Саме у зв’язку з напливом робітників з-за кордону протягом останніх двох років, у федеральній землі Саксонія-Ангальт виникла необхідність у створенні консультаційного центру, який ознайомлюватиме іноземних заробітчан з їхніми правами, особливостями роботи у Німеччині, допомагатиме при оформленні необхідних документів, а також надаватиме підтримку у випадку виникнення складних чи суперечливих ситуацій на робочому місці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Особливо поталанило українцям, адже у бюро вони матимуть власну представницю. Ганна Романова з міста Суми – одна з кураторів проекту, яка консультуватиме своїх співвітчизників. За її словами, до неї вже зверталися земляки з питаннями щодо укладання трудових угод або несправедливих умов праці. Як зазначає Ганна, найбільша проблема полягає в тому, що українці, приїжджаючи в Німеччину на роботу, просто не проінформовані. Вони не знають або ж не розуміють, що у Німеччині щось може бути незаконно, не за правилами. За таких умов людину легко використати і вона цього навіть не помітить. Тому знати, що можу/повинен “я” та що може/повинен роботодавець по відношенню до мене – надзвичайно важливо.

Українка наголосила також на тому, що поява офісів консультативного центру у двох найбільших містах регіону Саксонія-Ангальт – великий крок уперед, адже раніше робітники області мусили звертатися за допомогою до інших федеральних земель, що займало значно більше часу, приносило чимало незручностей та уповільнювало процес вирішення проблем:

“В інших землях такі центри функціонували вже давно. Якщо не помиляюся, з 2011 року. І лише близько року тому створення консультаційного бюро у Саксонії-Ангальт зініціювала найбільша профспілка Німеччини DGB, коли помітила, що іноземні робітники в області звертаються зі своїми проблемами до центрів в інших регіонах, витрачаючи при цьому масу часу та зусиль”.

На відкритті була присутня і представниця Міністерства праці, соціальних справ та інтеграції – Петра Грімм-Бенне, яка підкреслила, що створення консультаційного бюро для мігрантів не тільки допоможе забезпечити справедливі, рівні умови роботи, але й зробить ринок праці регіону привабливішим та, відповідно, потужнішим.

Залишається сподіватися на ефективне функціонування організації та на те, що завдяки їй, трудові мігранти, зокрема українці, будуть ретельно проінформанні у своїх правах, відчуватимуть себе повноцінно та захищено.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...