facebook

У Львові розгорівся скандал навколо шкільного підручника

Підручник для 10-го класу “Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)” став причиною скандалу та суперечок між львівськими істориками.

 

 

Підручник для курсу, який покликаний поєднати українську та всесвітню історію, рекомендований Міністерством освіти та науки України. Втім низка львівських істориків побачила у ньому повторення радянських міфів, в яких українських націоналістів зображено прислужниками німецького нацистського режиму.

Невідомі розклеїли в ЛНУ ім. І. Франка, де працюють автори підручника Мар’ян Мудрий та Олена Аркуша, листівки, у яких вимагають виправити текст.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У розділі “Національні військові формування у німецькій армії. Прояви колабораціонізму” підручника розповідається про створення батальйонів “Нахтігаль” і Роланд”, дивізії “Галичина”, а серед ілюстрацій – фото головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Побіжно згадується про існування інших національних формувань.

Хоча у тексті учасники українських формувань не називаються колаборантами, розповідь про них у такому контексті викликала обурення у низки львівських істориків. Свої аргументи вони намагалися донести до одного із співавторів – Мар’яна Мудрого під час круглого столу у Львівській облраді.

“Це ставить під сумнів усі зусилля, які були зроблені для висвітлення нашої справжньої, нефальсифікованої історії. Загалом текст написаний в нейтральному ключі, але оця чітка прив’язка до колабораціонізму залишає великий знак питання. Крім цього поява портрету Романа Шухевича власне в цьому розділі ставить під сумнів усю його діяльність”, – каже історик Роман Грицьків, який першим звернув увагу на суперечливий розділ.

Автор цієї частини підручника Мар’ян Мудрий пояснює, що писав розділ відповідно до навчальної програми Міносвіти.

“Щоб зрозуміти, яке місце займає цей сюжет, треба прочитати програму курсу і прочитати весь підручник. Якщо цього не зроблено, то будь-який сюжет дає можливість трактувати все дуже по-різному. Така назва підрозділу є тому, що так написано у програмі. В будь-якому існуючому підручнику теж це є, так само це є у програмі з історії України. А сам текст говорить про національні формування і ні про що інше. Далі там є 2 фрагменти з праць істориків, і в одному йдеться, що у випадку українців про класичний колабораціонізм і мови бути не може, це неможливо. Щодо фотографії Шухевича – це прізвище вперше згадується у підручнику, тому там з’являється картинка. Не шукайте того, чого немає”. – каже Мар’ян Мудрий.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...