facebook

Хрещення Господнє 2019: що не можна робити у велике свято

Хрещення Господнє – це одне з найважливіших релігійних свят в році. Відзначають його 19 січня. За переказами, саме в цей день 30-річний Ісус Христос був охрещений Іоанном Святителем.

Звичайно, торжество з такою історією і приводом для святкування має дивовижну кількість всіляких обрядів, традицій, повір’їв та заборон. Саме останні вважаються найважливішими в цей день, адже гнівити Бога в таке торжество не зовсім правильно.

Тому багато людей намагаються провести Хрещення Господнє саме так, як описують це їм стародавні традиції, про які ми так само вам розповімо.

Чого не можна робити в Хрещення Господнє: церковні заборони
Не можна сказати, що заборон вже дуже багато і вам доведеться обмежувати себе в елементарних речах, але знати про них має кожна віруюча людина.

Перша, і, напевно, це найголовніша заборона, – піст. Саме в день Хрещення Господнього один із найсуворіших постів в році. Церковні служителі зовсім просять усіх глибоко віруючих людей не вживати 19 січня їжу, поки не зійде перша зірка, саме після неї допускається перший повноцінний прийом їжі. Але до цього можливі перекушування, дозволяється їсти овочеві страви, каші, горіхи, фрукти. Будь-яке м’ясо, риба і молочні продукти в цей день під забороною.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В інтернеті ви знайдете величезну кількість статей про те, як гадати на Водохреще. Ось тільки робити цього насправді не можна. Пояснення досить просте. Цей обряд ніяк не належить до християнства, а скоріше до язичництва. І церковні служителі говорять, що гадати – це великий гріх. З іншого боку, це може бути досить цікаво.

Також є заборона, яка завжди радувала ледарів. Так як Хрещення Господнє це велике і важливе свято, церква закликає відмовитися від всієї роботи, важкої праці і домашніх робіт. Так, прання, прибирання, рукоділля і ремонт можна відкласти в цей день. Але якщо у вас є дійсно важливі і невідкладні справи, то сміливо займайтеся ними, нічого поганого з вами не трапиться.

Крім цього, в Хрещення Господнє заборонено лаятися, лихословити, проявляти свої негативні емоції, сваритися з кимось, ображати когось і так далі. Цей день бажано провести в святковому настрої.

Звичайно ж не можна пити спиртне, навіть незважаючи на те, що це свято. А особливо стосується це людей, які зібралися купатися в ополонці. І це не церковна заборона, а лікарська. Але і священики говорять, що таке купання суперечить традиціям обряду.

Так само в ополонку не можна занурюватися без молитви, сповіді і причастя.

Також в храмі слід прочитати Тропар Водохреща. Дочекавшись освячення води, до водойми потрібно йти з чистою душею і думками.

Крім цього одна із заборон свідчить, що в Хрещення Господнє не можна плакати, тому ви можете провести в сльозах цілий наступний рік.

Якщо ми вже говорили про те, що не можна виконувати роботу по дому, то особливо це стосується прання. Вважається, що вода в Хрещення стає святою, а ви можете її осквернити.

Також вважається, що в цей день не можна давати гроші в дог, брати, до речі теж. Якщо зробити це, то у вас не буде грошей до наступного року. Щоб нікого не образити, попросіть почекати пару днів на всякий випадок.

Є кілька заборон, щодо святої води. Люди в Хрещення зазвичай йдуть до церкви, щоб освятити її та потім несуть додому, і зберігають в належному місці. Ось тільки не можна нести її дуже багато додому, це виглядає неправильно. І розбавляти її не можна ні в якому разі, інакше вона втратить всі свої властивості.

Мабуть, це всі заборони на Хрещення Господнє. На перший погляд може здатися, що їх досить багато, але насправді вони практично ніяк не вплинуть на ваш день. Звичайно, якщо не брати до уваги великого посту.

Давайте тепер спробуємо розібратися з тим, що можна і навіть потрібно зробити в Хрещення, адже простим походом до церкви це торжество не обмежується.

Хрещення Господнє 2019: що потрібно зробити в цей день
Потрібно сказати, що деякі з наступних правил не менш важливі, ніж заборони свята. Давайте спробуємо розібратися в цьому докладніше.

Почнемо з самого ранку. Вважається, що після сну відразу ж потрібно прочитати молитву. У зверненні до Святих попроси здоров’я і благополуччя для себе та своїх близьких, здійснення мрій, а також мирного неба над головою.

Після цього бажано сходити до церкви на святкову службу. Там вже можна буде взяти святої води і принести додому.

Коли у вас вже буде свята вода, то потрібно окропити свій будинок. Бажано зробити це у всіх кутах кожної кімнати. Це буде захищати вас від усіх злих сил протягом цілого року.

Так само люди кажуть, що потрібно натщесерце випити святої води і вмитися.

Звичайно, багато хто вважає, що на Водохреща потрібно обов’язково скупатися в ополонці, але це не зовсім так. Так, це нібито ритуал, який очистить вашу душу і допоможе почати нове життя, але якщо у вас проблеми серйозні проблеми зі здоров’ям, то починати буде нічого.

Перед тим, як зануритися в крижану воду бажано підготувати організм, сходити до лікаря і бути впевненим на всі сто відсотків, що ви готові до цього.

Не можна забувати, що Хрещення – це сімейне свято, яке потрібно відзначати в колі сім’ї. До речі, навіть повір’я є, де говориться, що якщо за столом в це свято зберуться три покоління однієї родини, то в наступному році будуть зустрічати торжество в тому ж складі.

А коли вся родина вже буде за столом, то традиційно першим торкається до їжі той, хто занурився в цьому році в ополонку.

До речі, раніше був дуже цікавий і красивий обряд, який до наших днів не дожив і зараз ви зрозумієте чому. Після вечері було прийнято випускати з клітки білих голубів. Вважалося, що таким чином люди відпускають всі новорічні і різдвяні свята.

Крім цього за день-два до Хрещення все люди прибирали будинку. Робити цього в саме свято не можна, а зустрічати його в бруді теж не дуже красиво.

Ну і вечір після вечері так само краще закінчити день молитвою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...