facebook

“Дошка ганьби” для неплатників аліментів – як стягуватимуть гроші

Тепер Міністерство юстиції буде навіть примусово влаштовувати їх на роботу задля стягування боргів.

Торік Міністерство юстиції розпочало системну боротьбу за стягнення аліментів зі злісних боржників – тих, хто не платив власним дітям більше ніж півроку.

За торішніми даними відомства, проблема системної несплати аліментів стосувалася приблизно 600 тис. українських дітей.

У лютому 2018-го набув чинності закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Документ передбачив можливість обмежувати боржників у керуванні транспортним засобом, у праві користуватися вогнепальною мисливською, пневматичною та холодною зброєю, у праві полювати до повної виплати заборгованості. Також у законі з’явилась можливість обмежити боржника у виїзді за кордон і новий вид адміністративного стягнення – соціально-корисні роботи у вільний від роботи чи навчання час.

Був відкритий публічний реєстр неплатників аліментів (на момент підготовки матеріалу в ньому понад 169 тисяч прізвищ). “Ми оприлюднили у кожному регіоні “дошки ганьби” злісних неплатників аліментів, сформували окремі групи виконавців, робота яких сфокусована на виконанні судових проваджень саме з виплати аліментів, створили штаби з моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів”, – додає генеральний директор Директорату з прав людини у Міністерстві юстиції Владислав Власюк.

У серпні Рада у цілому підтримала і другий пакет законопроектів в напрямі ще більшого посилення відповідальності батьків за несплату аліментів. Тепер через несплату аліментів боржник не може претендувати на керівні посади до державної служби. А за ухиляння від суспільно-корисних робіт має нести навіть кримінальну відповідальність.

Також були введені штрафи на заборгованість. “Якщо борг складає більше одного року, то він буде автоматично збільшуватись боржнику на 20% без будь-якої тяганини та рішень суду. Якщо борг понад 2 роки, сума боргу збільшиться на 30%. Якщо борг більше 3 років – то на 50%. Усі ці кошти будуть йти на рахунок безпосередньо дитини”, – заявляв міністр юстиції Павло Петренко. Було встановлено, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути менше, ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. З 1 січня 2019-го прожитковий мінімум для дітей до 6 років тепер становить 1626 грн. Відповідно, мінімальний гарантований розмір аліментів – 813 грн. Для дітей від 6 до 18 років прожитковий мінімум тепер дорівнює 2027 грн (мінімальний гарантований розмір аліментів – 1113 грн). Однак, як пояснювали у міністерстві, ця сума може бути присуджена тільки у випадку, коли платник аліментів немає коштів платити більше.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...