facebook

Українцям кардинально уріжуть пенсії: кого це торкнеться

Дефіцит Пенсійного фонду в 2019 році виріс на 16 млрд грн, наслідком чого стане зниження пенсій у майбутньому. Про це пише “Обозреватель”.

 

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова зазначила, що українські пенсіонери отримують лише 35% від середньої зарплати, хоча світові стандарти Міжнародної організації праці говорять про те, що розмір пенсії не може бути нижчий від 40% звичного зароботку.

Третьякова повідомляє, що, на жаль, цей коефіцієнт з часом буде не зростати, а падати.

За словами експерта, українцям доводиться виплачувати зі своїх податків величезну діру ПФУ. Причому проблема з кожним роком тільки зростає. Якщо в 2017-му році дефіцит становив 139 млрд гривень, а в 2019 році він зросте до 167 млрд.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Рішення Кабміну в рамках реформи знизити коефіцієнт оцінки стажу з 1,35 до 1% в будь-якому разі стане ударом по кишенях простих українців. Пенсіонери, які підуть на заслужений відпочинок у цьому році, отримають на 26% менше, ніж отримали б до реформи 2017 року.

Галина Третьякова заявила, що єдиний спосіб уникнути дефіциту – це повна реформа.

Крім системи, в якій працюють українці “оплачують” старість пенсіонерів, потрібно створити другий рівень. Необхідно довести пенсійну реформу до логічного кінця, всі працюючі пенсіонери, крім відрахувань у Пенсійний фонд мають частину зарплати акумулювати на своєму особистому рахунку.

Є кілька варіантів поліпшення: перерозподілити вже існуючі податки (наприклад, ПДФО), зобов’язати роботодавців відкладати на старість своїх співробітників, збільшити податкове навантаження на зарплату. Такі системи давно успішно працюють в Європі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...