Categories: Культура

Закон про перехід релігійних громад набув чинності: як це працює

В Україні набув чинності закон про порядок підпорядкованості релігійних громад двома третинами голосів присутніх, ухвалений Верховною Радою 17 січня. Документ був опублікований в “Голосі України” 30 січня і почав діяти наступного дня.

Закон передбачає зміну підпорядкованості релігійної організації шляхом реєстрації нової редакції статуту або внесення змін до статуту релігійної громади.

Рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту приймаються загальними зборами релігійної громади, яке можуть скликати члени такої громади.

Згідно закону, рішення про зміну підпорядкованості та внесення відповідних змін до статуту приймаються не менше як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними її загальних зборів відповідно до статуту.

Рішення про зміну підпорядкованості засвідчується підписами членів громади, які підтримали таке рішення.

У свою чергу один з авторів закону, народний депутат Віктор Єленський пояснив, що ініціатива не спрощує перехід релігійних громад, а лише дає законний інструмент для цього, передає Цензор.НЕТ.

“Законопроект пропонує можливість перейти тим громадам, які хочуть перейти. Раніше це було важко. Припустимо, в одному селі збирається громада і каже, що хоче перейти, з цією метою збирають збори. А священик каже, що не хоче цього. Ми ж даємо прихожанам можливість проводити збори, і це розблокує ситуацію. Далі ж ми як держава, яка відокремлена від церкви, але яка зобов’язана забезпечувати релігійні права і свободи, не маємо права втручатися”, – сказав нардеп.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.
annashchesna

Recent Posts

Помер через 2 дні після візиту до ТЦК: що відомо про розслідування гучної справи

Наразі поліція відкрила кримінальне провадження, а омбудсман узяв справу на особистий контроль. Поліція Хмельницької області…

1 годину ago

Ухилянтів аж трясе: мобілізацією все не обмежиться

Що чекає на українців, які порушать закон До набрання чинності закону про мобілізацію залишилося не…

1 годину ago

“Потужний снігопад суне в ці області, навіть синоптики приголомшені прогнозом”: де буде мороз у -8 градусів, дощ і гроза?

Синоптики повідомляють українців про те, де варто очікувати погіршення погоди прямо на Великдень. За всю…

4 години ago

Терміново! Жiнкам цих 17 пpофесій потpібно з’явитися дo ТЦК для поcтановки на oблік і онoвлення даних. Список професій

Вже цього місяця, 18 травня, набуде чинності новий закон про мобілізацію. Вже цього місяця, 18…

5 години ago

“Насувається жорстке посилення мобілізації, є повний список категорій чоловіків зі збереженою відстрочкою”: ТЦК і повістки

Новий закон про мобілізацію в Україні набуде чинності вже 18 травня 2024 року. Цей документ…

6 години ago

Діставайте шапки та куртки: синоптик Діденко попередила про різке похолодання на завтра

Погода зіпсується! За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 3 травня, зниження температури повітря.…

7 години ago