Categories: АТОУкраїна

Дорога додому

У Краматорську, Слов’янську, Волновасі та інших містах у безпосередній близькості до лінії зіткнення можна побачити борди з написом «На тебе чекають вдома». Саме таку назву має програма Служби безпеки України, спрямована на повернення колишніх представників незаконних збройних угруповань до мирного життя.

5 років пройшло з моменту окупації Луганська та Донецька гібридною армією з РФ. Жителі міста розповідають про те, що люди, особливо молоді, виїжджають і не повертаються назад. Вони їдуть жити в Україну, в деяких випадках цьому помагає програма СБУ.

Багато жителів ЛНР/ДНР, які раніше підтримували ватажків терористів – зараз ним розчаровані. Люди, які лишилися жити на окупованій території говорять про те, що вони думали, що щось зміниться, а зараз стало тільки гірше – ціни захмарні, дороги у жахливому стані й процвітає безробіття. Єдине місце, як стверджують керуючі терористичних угрупувань, де можна підзаробити, це йти в лави окупантів. Але як виявляється це далеко від правди, тому розчаровані бойовики все частіше здаються СБУ.

Нещодавно, родичі бойовика “ЛДНР” зв’язалися з оперативниками поліції Луганщини та повідомили про його намір здатись. Під час спілкування з поліцейськими вони повідомили, що їх родич хоче повернутися на підконтрольну Україні територію за програмою СБУ “На тебе чекають вдома”. “Поліцейські спільно зі співробітниками СБУ допомогли чоловікові перетнути сіру зону і зустріли 40-річного уродженця Донецької області неподалік лінії розмежування.

 «Це, приміром, люди, які у 2014 році захоплювали Слов’янськ, пішли у Донецьк, а згодом усвідомили, що не туди потрапили, заблукали, тож захотіли відійти. Тому на початку дії програми бажаючих нею скористатися було більше», – говорить керівник громадської організації за звільнення полонених “Група Патріот” Олег Котенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Сергій нині живе в одному з міст Донецької області на підконтрольній Україні території. Із червня 2014 року по липень 2015-го він служив у танковому батальйоні бойовиків “Дизель”, спочатку був у Слов’янську, потім у Донецьку.

«Я був механіком, займався ремонтом машин, – розповідає чоловік. – Потім вирішив залишити службу. Мужики з батальйону всі пішли, молоді залишилися – їм цікаво. Але якщо клепка в голові є, то зрозуміло, що там нема чого робити. Проте це справа кожного».

Каже, жив у знайомих на квартирах. Але сенсу так існувати більше не було, хотів додому – по той бік лінії розмежування у нього жила мати.

«Звісно, страшно було повертатися, але вирішив: що буде, те й буде. Звернувся до свого однокласника на підконтрольній Україні території, аби той все дізнався і звернувся до СБУ від мого імені. Зустріли мене на блокпосту, привезли до слідчого на допит. Згодом було ще декілька. За місяць відбувся суд, мене звільнили від кримінальної відповідальності», – розповідає учасник програми «На тебе чекають вдома».

«Коли ми допомагаємо повернутися певній людині, то робимо це не просто так, – пояснює Олег Котенко. – Завжди запитуємо, що людина бачила, що знає, які покази може дати. Можливо, інформацію можна використати у міжнародних процесах».

Ось і Сергій згодом дав свідчення у військовій прокуратурі – розповів, що ще й переганяв техніку, зокрема, танки з російського Ростова до українського Донецька. Наскільки цінні ці свідчення – питання.

«Говорити про можливість свідчень учасників програми у міжнародних судах можна і потрібно, інша справа – наскільки важливими вони будуть, – розмірковує юрист-міжнародник Аліна Павлюк. – Більшість з тих, хто користується програмою, за свідченнями СБУ, навіть не знають, хто в ОРДЛО ними командував».

Але як би там не було, такі, як Сергій, живуть під наглядом СБУ. З певною періодичністю до нього навідуються співробітники служби, запитують, чи не змінилась позиція, чи не зверталися до нього колишні «побратими» та чи не отримав/не згадав він нову інформацію про діяльність терористичної організації.

А наразі по два боки лінії розмежування живуть люди, з яких Кремль  продовжує робити ворогів. Проте, мешканці окупованої території все частіше думають про повернення до України.

moderator

Recent Posts

Кінець війни в Україні: залишилося два дні – стартують мирні переговори, подробиці

Чого від них чекати За три дні розпочнуться мирні переговори щодо припинення війни росії проти…

50 хв. ago

Погіршення погоди скоро накриє багато областей, але надовго воно не затримається.

Погіршення погоди скоро накриє багато областей, але надовго воно не затримається. Погода в Україні буде…

2 години ago

Сухо, сонячно та тепло: синоптик Діденко попередила про гарну зміну погоду

За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 27 квітня, антициклон витіснить дощі з України.…

3 години ago

Придатних до військової служби поділять на 4 категорії, – Міноборони

4 травняв в Україні скасують статус "обмежено придатний" для військовозобов'язаних. А ті чоловіки, які отримали…

13 години ago

Пенсій більше не буде: у ПФУ скінчилися гроші – офіційне попередження

Що кажуть у відомстві ПФУ припинив виплати пенсіонерам Пенсійний Фонд України у своєму телеграм-каналі оголосив…

14 години ago

Кінець війни скасовується: ТЦК почали виписувати повістки на 2025 рік – що відбувається

Адвокати висловилися з цього приводу Адвокат із Житомира розповів про те, що чоловікам почали видавати…

15 години ago