facebook

Вчені визначили, чому з віком час летить як птах

Багато з нас добре знайомі з цим життєвим феноменом. У дитинстві і юності ми встигаємо вмістити дуже багато подій і вражень, але чим далі з віком – час немов прискорює свій хід, дні і ночі пролітають швидше … Психологи з Університету Бата підтвердили добре відомий багатьом людям факт – з віком час дійсно починає йти набагато швидше. Частково в цьому винні наші старіючі тіла.

584035-1366x768

У дитинстві літні канікули здається нам нескінченними, а очікуванні новорічних свят перетворюється у вічність. Але з віком час починає нестися, як божевільне, і ще вчора 30-річні люди з жахом святкують свій 50-річний ювілей. Дослідження підтверджують, що сприйняття часу з віком у людини змінюється, і існує кілька теорій, які пояснюють цей феномен.

Одна з них базується на тому факті, що з віком змінюється робота внутрішнього біологічного годинника і метаболізму. Водії ритму у дитини працюють більш швидко, а це значить, що вони використовують більше біологічних маркерів (серцебиття, дихання) в короткий період часу. В результаті, у них і виникає відчуття, що за цей період пройшло більше часу.

Ще одна теорія припускає, що сприйняття часу пов’язане з кількістю нової інформації, яку ми поглинаємо. У дитинстві майже всі для нас є незвіданим, і кожен день ми стикаємося з новими і новими фактами, а ось з віком нових відкриттів стає все менше. Людина виконує ту ж саму роботу, він знаходиться в тих же самих умовах, і обставини змінюються вкрай рідко.

Біохімічна теорія говорить про зниження рівня нейротрансмітера дофаміну, який допомагає нам оцінювати час. Після 20 цей показник плавно знижується, через що час і здається нам настільки стрімко мчить.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нарешті, існує теорія про сприйняття часу, заснована на порівняльному аналізі. Вона базується на твердженні про те, що проживали час людина порівнює з уже прожитим.

Іншими словами, для 45-річної людини рік життя цей короткий мить, адже він вже прожив цілих 45 таких відрізків. Для дитини у віці двох з половиною років рік – половина життя. Природно, що в другому випадку цей час буде тягнутися набагато довше.

Є і ще одна вельми банальне пояснення – життєві клопоти. Діти і молодь від них майже звільнені, а доросла людина змушений брати на себе тягар відповідальності і тяготи … І це теж може впливати на наше відчуття часу.

джерело http://zamkova.info/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...