facebook

Війна на Сході, вибори, релігія – одні із топових новин російських ЗМІ

Вже кілька років поспіль в Україні діє заборона на російські сайти та соцмережі. Та попри ці заборони російські ресурси намагаються проникнути в інформаційну безпеку нашої країни. Українці самі не перестали користуватися російськими сторінками. Хоча їхня популярність за цей час суттєво впала. Натомість, російські новини почали проникати в інформаційний простір України.

За останній час російські ЗМІ активно зайнялись висвітленням українських новин. Війна на Сході, вибори, релігія – одні із топових новин. Висвітлення цих тем супроводжується пропагандою, фейками, маніпуляціями, які потрапили і в українські інформаційні ресурси.

Новинну стрічку російських сайтів аналізували вже неодноразово. Так, вивчення таких ресурсів за тиждень покаже, що Україна продовжує бути однією із основних тем російського інформаційного простору. Зрозуміло, що більшість з них стосуватимуться ситуації на Сході країни, виборів Президента, Православної церкви України. Російські ресурси надалі повідомляють про обстріли з боку української армії, використання зброї, а для цього використовують джерела самопроголошених “ДНР” та “ЛНР”. Часто ці новини потрапляють й до українських читачів, а це заплутує населення.

Та однією із найпопулярніших тем у російських ЗМІ все ж залишаються вибори в Україні. Під час виборчих перегонів у Росії активно обговорювали можливість участі спостерігачів від РФ, фіксування порушень у передвиборчій кампанії. Основна теза – вибори в Україні навряд чи можна буде назвати легітимними, адже на них не було російських спостерігачів.

На жаль, велика кількість українських ресурсів ще є залежними від російських ЗМІ. Часто українські інформаційні сторінки користуються новинами з російських видань та не перевіряють їх на правдивість. А населення, не задумуючись, ведеться на неправдиві фейки від проросійських сайтів. Кожен із нас, користувачів мережі, повинен пам’ятати про те, що у час інформаційної війни ми маємо бути особливо уважними та обережними. Ми маємо навчитись розрізняти правдиві новини від фейкових, а також – перевіряти отриману інформацію. Для того, щоб справді розуміти, що відбувається в інформаційному просторі країни, варто знайти якісні ресурси, в яких немає місця фейкам, пропаганді та брехні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Олена Савчук для Ukraine live

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...