facebook

12 звичок, які відштовхують від вас людей

Практикуючий психолог Марк Чернофф і його дружина за роки спілкування з тисячами клієнтів засвоїли: кожен з нас здатен отруїти життя собі і оточуючим, просто вибудовуючи лінію поведінки певним чином. Таких “отруйних” ліній вони нарахували 12.
 26

1. Ви заздрите іншим людям

Не дозволяйте цьому почуттю (або ревнощам) взяти над вами верх. Заздрість – це мистецтво замість того, щоб помічати щось хороше, що трапляється у вашому житті, бачити хороше тільки в житті інших. Повірте, в цій поведінці немає нічого привабливого. Так що досить порівнювати свій життєвий шлях з шляхом інших. Ваш шлях – саме шлях, а не марафон з суперниками. У вас є всього один справжній суперник, і це ви самі. Ви змагаєтеся самі з собою, намагаючись стати кращими, ніж є зараз. І якщо ви хочете дізнатися, наскільки просунулися вперед, варто лише порівняти себе нинішнього з собою вчорашнім.

2. Ви приймаєте все занадто близько до серця

Коли люди починають вважати, що все, що відбувається навколо, направлено на те, щоб їх образити, принизити, або просто якось їх стосується, – вони стають просто нестерпними. Істина ж у тому, що велика частина того, що люди вам кажуть, стосується саме їх, а не вас. Реакція людей на вас пропущена через їх душевні рани і досвід. І якщо інші вважають вас чудовою людиною або, навпаки, думають, що гірших за вас немає нікого у всьому світі – витоки цієї думки здебільшого криються в глибинах їх душі. Ні, я не вважаю, що ми всі повинні стати самозакоханими егоїстами, ігноруючи все, що нам говорять інші. Я просто кажу, що ми можемо позбавити себе більшої частини розчарувань, болю і смутку, якщо не будемо приймати все почуте близько до серця. У більшості випадків буває корисно звернутися до власної мудрості та інтуїції.

3. Ви завжди ведете себе так, ніби ви – жертва

Так-так, одна з найнеприємніших ліній поведінки – постійно скаржитися, щоб підгодувати своє почуття жертви. Віра в те, що ви жертва, що у вас немає влади над напрямком, в якому рухається ваше життя, отруює ваш розум і змушує топтатися на місці. Після мого досвіду роботи наставником з людьми, чиє життя починало руйнуватись, поки вони не знайшли в собі сили і хоробрості виправити ситуацію, я знаю, що у всіх нас є більше влади і контролю над життям, ніж нам здається. Коли ми перестаємо скаржитися, то починаємо усвідомлювати, що ми сильніші, ніж думали раніше – потрібно просто прийняти це.

4. Ви збираєте біль і втрати

Один з найважчих уроків в житті – навчитися відпускати: вину, гнів, любов або втрати. Зміни ніколи не входять в наше життя легко – ви воюєте самі з собою, щоб їх прийняти, і воюєте з собою, щоб відпустити те, до чого звикли. Але найчастіше найкраще – це зуміти відпустити. Таким чином ви позбудетесь тягаря минулого, що отруює ваше життя. Ви повинні емоційно звільнити себе від минулого і того болю, що воно вам приносить. Перенацілити ваші думки на щось інше не так-то просто, але повірте, це вартує кожної краплі прикладених зусиль.

5. Ви одержимі негативними думками

З людьми, чиї думки сповнені негативу, дуже важко перебувати поруч. Самі уявіть, яке це – постійно вислуховувати про жахливі речі, які трапилися, не трапилися і можуть трапитися, про те, як їх ніхто не любить і яке несправедливе до них життя. Такі люди просто відмовляються бачити світлу сторону в ньому і отримувати від неї позитивні уроки. Песимізм можна терпіти, але постійно мислити одними лише негативними категоріями – це зовсім інше. І набагато гірше. Припускати, що навколо лише зло і весь світ налаштований проти вас – це абсолютно збочений погляд на життя. Його необхідно змінити.

6. Ви не контролюєте свої емоції

Нездатність взяти під контроль ваші емоції – правильний спосіб отруїти життя всіх, хто поруч. Всі ми знаємо таких людей, які вибухають гнівом або сльозами, зустрівшись з найменшою перешкодою на своєму шляху або випробувавши незручність. Кричати на продавця в магазині за повільне обслуговування, вихлюпувати гнів на підлеглих за незначні помилки або півгодини “вичитувати” доньку за пролитий на підлогу сік. Якщо ви усвідомлюєте, що надмірно емоційні і постійно втрачаєте самоконтроль, можливо, вам потрібна допомога ззовні, щоб ви могли взяти свої емоції під контроль і докопатися до коріння вашого вічного гніву. Незалежна перспектива і професійна підтримка може творити чудеса.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

7. Ви готові засуджувати інших людей

Пам’ятайте: те, що ви бачите — часто лише те, що людина вирішила вам показати, чи те, що вона змушена показувати через внутрішній стрес та біль. На жаль, в багатьох випадках, коли хтось завдає вам біль, це трапляється тому, що цю людину саму хтось поранив. Її страждання просто вихлюпнулися на вас, але чи є в цьому вина цієї людини? Таких людей не потрібно карати за це, і не потрібно над ними насміхатися. Їм потрібно допомогти. І якщо ви не можете допомогти — краще просто відійдіть в сторону.

8. Ви жорстокі (або позбавлені емпатії і співчуття)

Одна з найбільш отруйних ліній поведінки — жорстокість; вона виникає з повної відсутності емпатії, турботи про інших людей або співчуття. Ми щодня стикаємося з нею в мережі і на новинних каналах — ми бачимо, як люди ображають і ранять інших людей просто тому, що можуть. Жорстокість, підступність і добровільне заподіяння шкоди людям псують життя не тільки оточуючим, але і вам самим. Якщо ви теж так робите — загляньте в свою душу, постарайтеся відшукати там співчуття і зрозуміти, що іншим теж боляче.

9. Ви обманюєте інших людей і ведете себе аморально просто тому, що можете

Обман — це добровільний вибір, а не помилка, і його ніщо не може виправдати! Якщо ви вирішили когось обдурити і вам це вдалося — не намагайтеся виправдати себе тим, що та людина дурень. Зрозумійте, вона довіряла вам більше, ніж ви того заслуговували. Не поводьтеся аморально лише тому, що це може зійти вам з рук. Не обманюйте інших людей. Будьте чесні з ними і з собою. Чиніть правильно. Цілісність особистості — основа будь-якого успіху.

10. Ви ховаєте свою справжню особистість під маскою

Як людям зрозуміти, хто ви насправді, якщо ви ховаєтеся навіть від самого себе? А з того моменту, як хтось прив’язується до вашої фальшивої особистості, вона починає отруювати вашу душу. Так що пам’ятайте — неважливо, якого ви віку, раси, статі або орієнтації, насправді ви чисті і прекрасні. Всі ми прекрасні. Кожен з нас сяє своїм світлом, і у кожного своя мета в житті. І те, що ви відрізняєтеся від інших — теж прекрасно. Радійте тому, що ви інші, трохи дивні і стоїте осторонь від натовпу. І якщо ви відчуваєте себе, немов риба, що вистрибнула з води, знайдіть собі нову річку. Але ні за що не намагайтеся змінити свою сутність. Навпаки — будьте собою.

11. Ви постійно потребуєте схвалення

З людьми, які всі свої вчинки роблять з метою домогтися схвалення, непросто перебувати поруч. Їх цілком поглинула потреба довести всьому світові, що вони чогось варті, і вони постійно намагаються переманити на свою сторону всіх навколо. Будь-якими способами. Неможливо передати, наскільки це втомлює оточуючих. Знайте, якщо ви постійно думаєте лише про те, як ви виглядаєте в очах інших, ви тягнете назад і себе, і їх. У вашому житті є сенс, і він не в тому, щоб постійно бути кимось для когось.

12. Ви хворі перфекціонізмом

Так, людям властиво тягнутись до гіпотетичних, недосяжних ідеалів. Всі ми робимо це в пошуках ідеального будинку, роботи, друга або коханої людини. Тільки проблема в тому, що незмінної досконалості просто не існує. Життя — це нескінченна подорож, воно постійно розвивається і змінюється. Те, що сьогодні ідеально, завтра може бути зовсім не таким. Але якщо ви не опустите руки і будете тримати ваш розум відкритим для нових ідей, недосконалий будинок з часом може стати милим і затишним, недосконала робота виявиться кар’єрою вашої мрії, недосконала людина завжди підставить вам плече у важку хвилину, а з недосконалим партнером ви проживете все своє життя. Так що вчіться розуміти, коли варто послати перфекціонізм під три чорти.

А тепер — ваша черга…

Якщо ви знайшли в собі один з цих типів поведінки, пам’ятайте — ви не самотні. Ніхто з нас не ідеальний, і в глибині кожної душі знайдеться таке, на що при світлі дня і дивитися не захочеться. Тому, залишається одне — завжди бути насторожі, щоб ці наші “милі” риси характеру не змогли підкрастися до нас непомітно.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...