facebook

“Західнякам”, аби мати добру роботу, пропонують російське громадянство!

Багато років поспіль українці шукають кращого життя далеко від дому. Для цього деякі українці обирають Російську Федерацію. Ще у 2015 році заробітчан застерігали від поїздок до цієї країни. Все це – через численні факти безпідставного затримання українців і негуманного ставлення до них з боку силовиків. Та попри попередження залишаються люди, які й надалі продовжують їздити до Росії, вважаючи, що їх оминуть подібні ситуацій. І хоч офіційної інформації про кількість українських заробітчан на території Російської Федерації немає, приблизно на агресора може працювати чи працював кожен четвертий українець.

Найбільше нашими робітниками користуються російські спецслужби. СБУ неодноразово повідомляли, що ФСБ активно вербує українських заробітчан до співпраці. Людей змушують передавати відомості, брати участь у пропаганді чи навіть у незаконних збройних формуваннях ЛНР та ДНР. А щоб змусити людей до цього можуть використовувати різноманітні способи: від відбирання документів, невиплати грошей до прямих погроз. За даними правоохоронців, до російських в’язниць вже потрапили кілька сотень українців, які стали жертвами кримінальних схем росіян.

Одним із тих, хто став свідком активної роботи російських спецслужб є Микола М. Чоловік працював будівельником у Росії протягом 8 років. За його словами, до 2015 року навіть не знав чи працює легально, чи ні.

“Просто працював без проблем. У 2015 році довелося взяти дозвіл на працю. Це за нього зробив якийсь російський начальник. Порекомендували поміняти українську реєстрацію з Чорткова на Одеську область. Той начальник сказав, щоб уникнути непередбачених проблем. Яких саме — не уточнив. Пізніше дізнався, що “західнякам”, аби мати добру роботу, пропонують російське громадянство, і якщо вони відмовляються, то роботу можна отримати, але пов`язану з деякими ризиками. Які — сказати не хотів. До політики, мовляв, не вмішується. За його словами, вона йому не цікава. На подальші конкретні запитання відповідати відмовився, посилаючись на брак часу”, – повідомив Микола. І таких ситуацій дуже багато…

Мотиви, які змушують українців ризикувати собою у Росії банальні. Місце заробітчанства зовсім не обов’язково корелює з політичними поглядами або національною ідентичністю, до 2014 р. можливість безвізових переміщень та відсутність необхідності вивчати мову, не кажучи про решту явних та неявних постколоніальних зв’язків.

Та, на щастя, ситуація потрохи змінюється: з 2014-го року привабливість російського напряму для заробітчан зменшилась у 3-4 рази.  Українці все-таки відмовляються від поїздок до Росії. Стараються робити все для того, аби знайти роботу в Україні, не підтримувати країну-агресора та працювати на благо рідної держави.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Олена Савчук для Ukraine live

За матеріалами: https://pro.te.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...