facebook

Нова ціна на газ: хто заробить на нових тарифах?

Хто заробить більше всіх при новій ціні газу для населення

_142

Нова, «майже ринкова», ціна газу для побутових споживачів принесе найбільшу вигоду держбюджету і держхолдингу «Нафтогаз України». Вони майже порівну розділять між собою 92% «газового пирога», який оцінюється більш ніж у 107 млрд грн. Нерозділені між гігантами 8% залишені приватним газорозподільним підприємствам і компаніям-постачальникам – при цьому їх дохід в гривнях такий же, як і при колишніх цінах на газ. І так само в їх обов’язки входить: швидка установка 3,5 млн лічильників газу на суму майже 9 млрд грн; якісне обслуговування 13 млн. клієнтів із забезпеченням оперативних виїздів аварійних бригад; підтримання в робочому стані 350 тис км газопроводів зі зниженням при цьому технологічних втрат газу.


Єдина ціна не для всіх

Коли на засіданні Кабінету міністрів перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів доповідав про нову ціну газу для побутових споживачів (для населення і підприємств ТКЕ) він назвав її ринкової. По-перше, тому що вона єдина, тобто одна для всіх категорій споживачів. По-друге, тому що вона розрахована виходячи з вартості газу, яка склалася нині в Європі. «Єдина ціна природного газу як товару встановлена на рівні 100% паритету до ціни імпортного газу», – сказав Степан Кубів.

При найближчому розгляді виявилось, що твердження першого віце-прем’єра не зовсім відповідає істині. Хоча б тому, що для декого ціна більш єдина, ніж для інших. А саме – виняток зроблено для релігійних організацій, для яких газ коштує майже в два рази дешевше, ніж для мирян – 3 913 грн проти 6 879 грн за тис куб Але це дрібниці, враховуючи що культові споруди споживають всього 11 млн куб м в рік.


Ринок для двох

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Головне – в іншому. Зазвичай ринкова ціна стимулює розвиток ринку – вона привертає на нього нових учасників, а значить, сприяє збільшенню конкуренції. Нинішнє винахід Кабінету міністрів – нова, єдина гранична ціна газу для побутових споживачів – навпаки, наглухо закриває найбільший сегмент газового ринку від конкуренції. У всякому разі, порядок розподілу виручки від продажу газу за новою ціною не залишає місця на газовому ринку розсудливим інвесторам.

Розібратися, чому так, дозволить розрахункова модель розподілу виручки (по тій же схемі, що була використана при попередніх цінах на газ) з наступними вхідними даними:

1) відповідно до постанови уряду №315, ціна 6 879 грн за тис куб дійсна з 1 травня 2016 року до 1 квітня 2017 року, тобто 11 місяців;

2) за цей період населення і ТКЕ використають приблизно 15,7 млрд куб.м газу. Це приблизно на 5% менше, ніж за цей же період в 2015-2016 роках. Таке припущення допускає, що Україні повезе в третій раз поспіль, і майбутній опалювальний період 2016-2017 років виявиться таким же м’яким, як два попередніх;

3) на потреби побутових споживачів буде використаний весь газ, видобутий «Укргазвидобуванням», а це 13,11 млрд куб.м (за 11 місяців); Залишок – 2,59 млрд куб.м -буде куплений за кордоном;

4) половина виручки «Укргазвидобування» вилучається до держбюджету як рентна плата;

5) за даними Мінекономрозвитку, структура роздрібної ціни газу для побутових споживачів виглядає таким чином:

З урахуванням цих вступних, виручка від продажу газу на побутові потреби буде розподілена між учасниками газового ринку наступним чином:


Структура ціни на природний газ для населення

6,879 грн за куб.м з 1 травня 2016 р.

Джерело: 104.ua за даними МЕРТВимальовуються наступні параметри ринку: приблизно 92% усієї виручки отримають держбюджет і НАК «Нафтогаз України» (включаючи структурні підрозділи).

Найбільше дістанеться держбюджету – 46,3% – за рахунок 50% ренти з «Укргазвидобування» і ПДВ. У Кабміні кажуть, що додаткові гроші необхідні для виплати субсидій населенню за газ, що подорожчав. Але після скасування пільгової і введення єдиної ціни на газ витрати на субсидії збільшуються лише на 14% (на 5 млрд грн). Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко пояснює настільки незначний приріст тим, що в цьому році зміняться правила нарахувань субсидій, і їх не будуть видавати так само вільно, як до сих пір. У Мінфіні кажуть, що для цього вже проводять верифікацію (перевірку) одержувачів субсидій на предмет точності вказаних ними доходів. Запрягли і Мінсоцполітики, де підготували зменшення соціальних норм споживання газу на опалення з 7 до 5,5 куб.м газу на квадратний метр опалювальної житла в місяць. Ця пропозиція вже затверджена урядовою постановою №317 і призведе до скорочення нарахованих субсидій. Тобто чиновники всерйоз мають намір притримати в бюджеті частину додаткових надходжень від нової ціни на газ.

Також гріх скаржитися на прибавку, що звалилася в зв’язку зі зміною ціни і «Нафтогазу» – йому дістанеться лише небагато менше, ніж держбюджету. Наприклад, держкомпанії додали 93 грн за кожну тис куб.м для компенсації торговельних функцій. При цьому ніяких додаткових зобов’язань у «Нафтогазу» не з’явилося – фактично це просто надбавка до торгової маржі. Але, з іншого боку, у компаній-постачальників, які зобов’язані будувати систему сервісу (яка включає створення і обслуговування сайтів і колл-центрів, зручних платіжних систем і центрів обслуговування клієнтів), фіксована торгова націнка залишилася майже на колишньому рівні – 57,4 грн за тис куб.м. І третина цієї суми призначена для компенсації банківських комісій при прийомі платежів клієнтів, тому на ділі тут же автоматично списується. У Кабміні ледь стримують сміх, коли заявляють, що саме цей «куш» має залучити до цього сегменту газового ринку нових гравців і створити конкуренцію.

Тим більше, що технічних умов для переходу побутових споживачів газу від одного постачальника до іншого не створено – ідею введення абонплати за користування газовими мережами відклали. Ось чому незавидна доля газорозподільних компаній (облгазів), тариф для яких залишився незмінним (тобто в грошах їх виручка залишається такою ж, як і до зміни ціни газу). На ділі положення облгазів погіршилося, тому що їм доведеться обслуговувати транспортування більш дорого ресурсу при тих же доходах, що і раніше.

Умови, при яких формується модель газового ринку повинна остаточно відлякати від нього потенційних інвесторів і дає розуміння, на що натякав прем’єр-міністр Володимир Гройсман, коли пообіцяв, що «це буде остання зміна ціни на газ в житті нашої держави».

Джерело – http://budport.com.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...