facebook

Українські сайти заявили про злам і публікації фейку про ЗСУ від імені американського військового

На сьогоднішній день важко уявити людину, яка б не користувалась соціальними мережами чи не отримувала інформацію в Інтернеті. Частина українців більшу частину свого вільного часу проводить саме в Інтернет-просторі. Проте не завжди там ми можемо отримати дійсно якісні та правдиві повідомлення. Особливо — у час агресії Російської Федерації на нашу Батьківщину.

Все частіше з’являються повідомлення про поширення неправдивих та провокаційних повідомлень. З кожним днем сторона агресора все більше працює над тим, аби поширювати в Україні фейкові новини, щоб вводити людей в оману. А при сучасному розвитку інформаційних ресурсів зробити це виходить дуже просто.

Нещодавно українські сайти заявили про злам і публікації фейку про ЗСУ від імені американського військового. У мережах публікували інформацію про те, нібито у блозі америкнського підполковника Роберта Трейсі, який був інструктором військових ЗСУ на Яворівському полігоні, українські захисники були описані не надто схвально. У ЗСУ назвали цей фейком, проте на українських виданнях почали з’являтися новини з інформацією блогу. Пізніше деякі із сайтів повідомили, що їх зламали хакери.

Начальник управління зв’язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник заявив, що цей блог – “вкид і провокація”, яка розійшлась російськими й українськими ЗМІ. За його словами, раніше Трейсі — командир “Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки — України” – позитивно оцінював співпрацю з українськими військовими.

Технічним відділом ПрАТ “Картель” було провденено внутрішнє розслідування, яке з’ясувало, що створення новин відбулося з ІР адреси, яка розташована в Амстердамі. Виявилося, що це був несанкціонований злам адміністративної панелі. Кожна із новин мала ознаки перекладу на українську мову з іноземної через онлайн-перекладач та із характерними помилками.

За останні кілька років вплив російських хакерів навіть на українські інформаційні ресурси став надто великим. Зараз у мережі потрібно особливо уважно та обережно ставитися до будь-якої інформації. Над протидією фейковим новинам працюють не тільки окремі люди, а й цілі підрозділи спеціалістів. В основному — такі новини видаляють. Проте успіх у цій боротьбі залежить і від кожної людини особисто. Саме від нас. Ми мусимо навчитися розрізняти правдиві новини та інформації від тих, де є відверта маніпуляція громадською думкою. Не варто вестися на гучні заголовки та одразу поспішати відкривати цю новину. Для надійності та точності краще перевірити цю інформацію на інших ресурсах. Ми маємо довіряти тільки популярним та перевіреним інформаційним майданчикам. Тільки тоді ми разом зможемо побороти цей негативний вплив країни-агресора.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Олена Савчук для Ukraine live

За матеріалами:

tsn.ua/ukrayina/ukrayinski-sayti-zayavili-pro-zlam-i-publikaciyi-feyku-pro-zsu-vid-imeni-amerikanskogo-viyskovogo-1401756.html?fbclid=IwAR3xBcNapx9z6gpqhDBXGD1PQB_2DpduhVD0Va_khmgkaf_mmvVxMpoCuo0

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...