facebook

Погана ідея, -Супрун відповіла на заяву міністерки Скалецької про збільшення народжуваності

Нова очільниця Міністерства охорони здоров’я Зоряна Скалецька зазначила, що одним із завдань міністерства, є зростання народжуваності.

За її словами, ця статистика зменшується: за останні п’ять років народжуваність зменшилася на 40%.

Чи це є питання програми репродуктивного здоров’я, чи це питання скринінгових програм – МОЗ має на меті це вирішити.

Очільниця МОЗ Зоряна Скалецька

“ Я думаю, що коли ми налагодимо роботу з командою міністерства я теж готова долучитися до зростання населення України та з задоволенням зроблю це ще раз. Кабмін молодий і ми зможемо збільшити народжуваність ”.

Вона зазначила, що найбільша цінність – це цінність життя людини і його збереження. І ніхто більше в уряді та державі не займається збереженням життя, як МОЗ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ексочільниця міністерства Уляна Супрун переконана: народжуваність, як така, не є показником нічого, крім демографії.

Австрія, Німеччина, Південна Корея, Японія — за рівнем народжуваності поступаються Україні. А от першими у переліку за найвищим рівнем народжуваності є Ангола, Нігер, Малі, Уганда, Замбія, Сомалі.

Уляна Супрун

“ Досягнення певної “гарної” демографічної цифри не має бути метою влади. Метою роботи уряду має бути створення таких умов, у яких громадяни, за бажання, можуть мати дітей.

Для цього необхідно забезпечити гарантований доступ до якісної медичної допомоги та прогресивної освіти, дати людям відчуття безпеки та впевненості у своєму майбутньому, майбутньому держави та економіки. І звісно, соціальний захист усіх сфер життя, особливо, коли йдеться про вразливі категорії суспільства.”

МОЗ України відповідає за роботу медичної системи, передусім, це стосується тривалості життя і рівня смертності – те, у чому Уляна Супрун та команда в останні роки намагалися закласти основи для потужних зрушень.

Якими ще були завдання МОЗ на чолі з Уляною Супрун

пріоретизація розвитку превентивної медицини,
запровадження програми запобігання розвитку неінфекційних хвороб,
забезпечення вільного доступу до вакцин,
розбудова мережі кардіоцентрів, де пацієнти у гострих станах, могли безоплатно отримати екстрену допомогу,
розвиток телемедицини, аби зекономити час пацієнта у критичному стані.

Система охорони здоров’я може заохочувати українців вести здоровий спосіб життя, вакцинуватися, дбати про своє репродуктивне здоров’я, покращувати якість надання медичної допомоги та зменшувати рівень дитячої смертності.

Важливо, щоб держава дбала про соціалізацію молодих батьків, допомагала ефективно працювати та виховувати дитину.

Сьогодні доволі типовою є ситуація, за якої жінка після пологів не може вийти на роботу, адже її зарплата не покриває витрати на няню та утримання дитини. Не працювати одному з членів родини також часто “занадто велика розкіш”,
– переконана Уляна Супрун.

Уляна Супрун переконана, що Україні потрібно більше проєкт на зразок муніципальної няні — коли держава допомагає покрити витрати на няню. Це рішення значно краще, ніж просто надавати виплати мамі або тату в декреті. Водночас стимулює розвиток економіки й соціалізує батьків.

Екочільниця МОЗ Уляна Супрун

“Народжуваність не можна розглядати як маркер успішності країни, її соціально-економічного розвитку та ефективності державної системи охорони здоров’я поза контекстом. Цей показник має значення лише разом із достатком, рівнем щастя та освіти. Дбати про кількість лише заради кількості — погана ідея”.
Щоб покращити економіку та мати позитивний демографічний ефект – потрібно попрацювати над створенням гідних умов для життя і розвитку людини, в тому числі з дітьми.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...