facebook

“Золото та артефакти”: на Запоріжжі археологи виявили унікальне скіфське поховання (фото, відео)

На Мамай-Горі, розташованій на березі Каховського водосховища у Запорізькій області, знайшли не пограбоване поховання скіфського воїна віком близько 2,5 тисяч років.

Про це йдеться на сторінці археологічної пам’ятки “Мамай-гора” у Facebook.

Археологи зазначають, що поховальний комплекс складався з двох могил, одну з яких давно розграбували. Але друге поховання залишилось неушкодженим, та містить багато унікальних знахідок.

У могилі археологи знайшли кістки юнака 18-20 років, ймовірно, зброєносця видатної людини, похованої у центральній могилі.

“Він був вершником, майстром як ближнього, так і дального бою. Про це свідчить інвентар, що супроводжував його до потойбіччя”, – йдеться у повідомленні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, у похованні виявили рідкісну для скіфів сіроглиняну амфору, яка матиме визначну роль у датуванні комплексу. У могилі були також уламки кістяних псаліїв і застібки для кінської вузди. Із зброї – залізна бойова сокира, бронзові та кістяні стріли, і окраса всього комплексу – скіфський короткий меч акінак із золотими обкладками, листами руків’я, перехрестям та ковпачком для вістря.

У похованні також знайшли прикраси – намисто зі склопасти, підвіски з зубів благородного оленя, золоту сережку та золоту підвіску із крейдяною вставкою.

Крім унікальних знахідок, комплекс має додаткову цінність, оскільки поглиблює час зародження скіфського могильника на Мамай-Горі до VI ст. до н.е., тоді як більшість знайдених пам’яток скіфської доби тут датуються IV-III ст. до н. е.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...