facebook

Діри у фундаменті та обшарпаний фасад: на Рожнятівщині діти навчаються в холодних переповнених класах (ФОТО/ВІДЕО)

Школа з величезними дірами у фундаменті та обшарпаним фасадом. Туалети надворі, або в іншому корпусі, що через дорогу. В класах пічне опалення та проблема в тому, що тепло з приміщень тікає моментально. Дітям вчитися в таких умовах складно, але діватися нікуди.


Прикарпатське село Небилів. Тут є три корпуси школи, в яких всі приміщення задіяні в шкільному процесі. Вік одного з них вже перевалив за сто років, його ще в 1903 році звели в оселі священика. В 1978 до нього громада добудувала ще один корпус. А через дорогу в 1956 збудували будинок вчителів, з невеликими кімнатами, пишуть Версії.

Сьогодні ж класи в Небилівській школі максимально наповнені, там навчається по 25-30 учнів і народжуваність в селі продовжує зростати. Тож старий будинок вчителів переформатували під навчальні приміщення. Та і цього недостатньо.

В старій хатині цього року замінили дах та утеплили підлогу. Там навчаються два четверті та два десяті класи й групи продовженого дня.

«Ця будова з 1956 року, капітальних ремонтів тут ніколи не робилося. Це все, що ми можемо власними силами зробити – підтримувати її в такому стані», – розповіла Ірина Соломчак, вчителька.
В приміщенні навчається четвертий клас. Минулого року ми постелили лінолеум, провели батареї, але поки що у нас пічне опалення в класі. Також поміняні двері та вікна. Зусиллями батьків, школи, місцевої влади ми підтримуємо косметичний ремонт в даному приміщенні», – додала педагогиня.
Найскладніше дітям взимку. Опалення на дровах, групки накалюють максимально та тепло втікає вже до третього уроку. Відмовитися від цього корпусу не можуть, дітей просто на просто нема куди подіти.
«Штукатурка зі стін з роками повністю відпадає. Фундамент треба обливати обов’язково тому, що там внизу пусто. Іде холодне повітря, через яке холодна підлога і в класах холодно взимку. Якщо не зробити обливку і не відремонтувати фасад, то штукатурка не утримує тепло. Тому потрібно утеплити. Ми віримо, що цей корпус прослужить ще багато років і ми від нього не відмовимося, він нам потрібен. А подвір’я дозволяє зробити добудову, я думаю, що колись нам на 8 класів зроблять цю добудову. Це не так багато грошей коштує і наші діти будуть себе почувати дуже добре», – розповіла Надія Семкович, директорка Небилівської школи.
В приміщенні є електричні котли та запустити їх не можуть – потрібні кошти на підключення і тепла все одно не буде, поки дірявий фундамент і фасад. Дирекція переконує, що попри те, що корпус старий – його варто латати. Але дуже сподіваються на побудову нового приміщення.
«Якщо б десь на 100 учнів добудувати корпус – ми б повністю помістилися. Хотілося б щоб там було все краще, щоб діти мали можливість і харчуватися тут і звичайно туалети облаштувати. Не так багато грошей треба. Як я подумаю, скільки ми вже вклали в цей старий корпус – то спокійно вже б звели новий. Просто проектно-кошторисна документація дороговартісна. Папір коштує дорожче, ніж сама робота», – додала директорка.
В районі про проблему Небилівської школи знають. Обіцяють підключити котельню до електромережі, провести воду і облаштувати теплі туалети, щоб діти не бігали через дорогу в інший корпус вже цього року. Решта – з часом.
«Я думаю, із початком весни ми утеплення фасаду проведемо. Бо зараз закінчення року і проводити зовнішні роботи занадто пізно. У першочергові завдання цей об’єкт буде включено і реалізовано. Там стоїть питання з коштами обласного бюджету. Ми підведемо воду і облаштуємо внутрішні туалети в старому корпусі, щоб діти не бігали через дорогу. Зведення нового корпусу я не виключаю. Зараз відбувається утворення громад, думаю, що це питання вирішиться так само. Добудова корпусу потрібна, бо село розвивається», – відзначив Роман Стоцький, начальник управління освіти, молоді і спорту Рожнятівської РДА.
Чиновники обіцяють наступного року включити проект будівництва нового корпусу школи. Кажуть, на це потрібно близько 50 мільйонів гривень. А поки в районі крім Небилівської школи є ще 33 навчальні заклади, яким теж потрібні немалі кошти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...