facebook

“Не потрібна українська мова”: на Закарпатті виник мовний скандал

Батьки протестують проти української мови.

У м. Тячеві Закарпатська область батьки виступили за те, щоб їхні діти навчались в школі угорською мовою.

Про це пише місцеве видання “Тячів”.

Як розповіла директор навчального закладу ім. Ш. Голлоші Тюнде Павлик, це зумовлено збільшенням інтересу до угорської мови серед дорослих. Батьки зрозуміли, що в старшому віці вивчити мову складно. Тому вони прагнуть, щоб діти вивчали угорську змалку.

За словами Павлик, багато учнів з україномовних сімей доїжджають в Тячів з навколишніх сіл. Навіть деяким батькам доводиться відмовляти в навчанні, які хотіли віддати дітей до школи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зараз навчання у ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Ш. Голлоші ведеться виключно угорською, хоча більша частина унаочнення на стінах (стенди, інформаційні таблиці) – україномовні.

“За концепцією Нової української школи, після 4-го класу частка предметів, які викладатимуть українською у школах нацменшин, буде становити 20%. До 9-го класу цей відсоток треба підняти до 60%. У 10-11 класах 90% предметів будуть викладати державною мовою, окрім угорської мови та історії Угорщини як факультативу. А проблеми, що діти не знають державної мови, у нас взагалі немає. Інша справа – не всі вчителі готові викладати свій предмет українською”, – додала Павлик.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...