facebook

Переведення годинника на зимовий час може спровокувати спроби суїциду та інфаркти — експерт

Переведення годинника на зимовий час може спровокувати спроби суїциду та інфаркти — експерт

Зовсім скоро Україна перейде на зимовий час. Безперечно, це великий стрес для всього організму людини. Сомнолог Юрій Погорецький поділився з читачами УНН інформацією, як на людину впливає переведення годинника та як правильно підготуватися до цього.

Так, будь-яке переведення годинника негативно впливає на організм людини. Він зазначає, що порушення сну призводить до гіпертонії, метаболічного синдрому, імпотенції, зриву вагітності, у дітей — психопатії. Тому для того, аби бути здоровим — треба спати 8 годин на добу.

Вплив переведення годинника на організм людини

“Переведення годинника навіть для здорових людей без порушень сну, може призвести до збою адаптації. Вона (адаптація, — ред.) може тривати від декількох тижнів до двох місяців. Деякі люди не можуть пристосуватися до такого переведення і до півроку”, — пояснює Погорецький.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Особливо тяжко переведення годинника перенесуть люди із хронічним безсонням, порушенням дихання під час сну, астматичними приступами, порушеннями мозкового кровообігу. У цих людей можуть бути загострення аж до інсультів та інфарктів.

Також з моменту переведення годинника збільшується ризик виникнення суїцидальних думок та спроб. Посилюється неврологія та депресія у тих людей, для яких це було слабким місцем.

Як “безболісно” для організму пережити переведення годинник

Сомнолог зазначає, що важливо кожного дня протягом року підтримувати культуру сну, а до переведення годинника треба готуватися заздалегідь.

Погорецький рекомендує перед переведенням годинника почати лягати спати кожного дня на 10-30 хвилин раніше.
Відповідно до культури сну, лягати спати необхідно о 22 годині. За його словами, саме у цей час починається вироблення мелатоніну в організмі.

“Мелатонін — ключовий гормон у нашому організму, який відповідальний за імунітет, онкопротекцію, тиск, психоневрологію, метаболічні процеси, працездатність, гормональний стан, тестостерон, потенцію і лібідо. Всі порушення в організмі починаються вночі: йде гіпоксія (кисневе голодування, — ред.) від хропіння та недосипання, вночі починається зниження імунітету, якщо людина правильно не спить. Ключова інформація полягає у тому, що мелатонін виробляється у темряві та тиші”, — зазначає він.

Окрім фізичних та розумових навантажень сомнолог рекомендує не дивитися телевізор, не сидіти за комп’ютером та гаджетами за 2-3 години до сну, краще щось почитати.

“Синій екран вбиває від 40 до 60% мелатоніну, збуджує центр сну та заснути після перегляду телевізора важко. Краще почитати книжку чи газету”, — додає він.

Поради для гарного сну:
— позитивні емоції протягом дня;
— не зловживати кавою, чорним/зеленим чаєм, кока-колою та енергетичними напоями протягом другої половини дня. У другій половині дня треба переходити на обліпиховий або трав’яний чай, все те, що не містить кофеїну;
— ввечері рекомендується легкий секс, але без спортивних змагань;
— рекомендується більше кохання та взаєморозуміння: 20 обіймів на добу до сну.

Як раніше повідомляв УНН, медики дали п’ять порад, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...