facebook

68% опитаних вважають джерелом отримання інформації соцмережі, серед них заборонена соціальна мережа в Україні – «Вконтакті»

У сучасному світі соціальні мережі та новинні сайти набирають все більшої популярності. Вже довгий час громадськість саме звідти дізнається усю потрібну інформацію та про події сьогодення. Та не завжди ми думаємо про те, чи якісні тексти ми читаємо та які наслідки нас очікують після прочитаного.

За останній час соціальні мережі вийшли на новий свій рівень. Зараз можна впевнено сказати, що інтернет обійшов телебачення. Довіра українців знижується і до друкованих ЗМІ. Про це сказано в опитуванні InMind на замовлення міжнародної громадської організації Internews при фінансуванні Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Як показують дослідження, 68% опитаних назвали саме соцмережі джерелом отримання інформації. Ще 66% черпають новини з телебачення, 59% – новинні сайти, 18% – радіо, 15% – друковані ЗМІ. Натомість, у 2018 році ці цифри були іншими: 77% опитаних обирали телебачення, 60% – новинні сайти, 53%- соцмережі, 26% – радіо, 22% – друковані засоби масової інформації.

При цьому на питання «якою соціальною мережею ви переважно користуєтеся для отримання новин?», 49% респондентів вибрал «Facebook», 25% – «Youtube», 18% – «Viber», 10% – «Instagram», 6% – «Telegram» і 4% – «Вконтакте» – соцмережа, яка заборонена в Україні. Кількість користувачів інтернету збільшилася до 85% опитаних, порівняно з 82% в 2018 і 77% в 2017 році. Серед користувачів інтернету 72% користуються ним кожен день, 9% – 2-4 рази на тиждень, 2% – раз на тиждень.

Безсумнівно, без інтернету важко уявити своє життя сучасній людині. Проте часто користувачі забувають про небезпеку, яку може готувати для нас ворог. В більшості саме через заборонені соціальні мережі та підозрілі новинні сайти, агресор поширює всю ту інформацію, яка може змінювати нашу свідомість та думку. Серед усього потоку новин часто є провокація Росії, яка саме спрямована на те, щоб вплинути на громадян, змінити їхню політичну позицію. Обманом РФ намагається поширювати свої неправдиві повідомлення, у яких висміює українську владу, політичну ситуацію чи обговорює в негативному світлі події на Сході країни. Наше основне завдання – не вестися на такі провокації, а завжди розумно оцінювати всю інформацію, яка може потрапити у наше поле зору. Ми мусимо вміти відрізнити брехню від правди, не читати те «інформаційне сміття», яке пропонує нам агресор. Потрібно читати тільки ту інформацію, у якій можна бути впевненим. Для впевненості краще перевіряти новини у надійних інформаційних ресурсах. У такому випадку ворог не зможе обдурити націю.

Олена Савчук для Ukraine live

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За матеріалами:

www.volyn.com.ua/news/138425-liudy-v-ukraini-diznaiutsia-novyny-z-sotsmerezh-a-ne-tb-internet-vpershe-obiishov-televizor?fbclid=IwAR1-CwYBF5UbkfIry_fmTyoRids03nfXdt4lOJ2Rp7lM9LHvXW7FyMUMxhU

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...