facebook

Штрафи не перешкода: як українців змушують переплачувати за газ. Що робити?

В українців майже в кожен опалювальний сезон вимагають погасити прострочену заборгованість. І це на протязі 3-х днів після отримання повідомлення, інакше будуть санкції.

При цьому одна з основних проблем таких платіжок – облгази можуть нарахувати їх навіть тим, хто справно платить за комунальні тарифи.

Штрафи за незаконний перерахунок не зупинили монополістів

За неприведення обсягів газу до стандартних умов для операторів газорозподільних мереж (ГРМ) були введені так звані виробничо-технологічні витрати (ПТО), які повинні компенсувати нестачу газу, що виникає в операторів розподілу. Вартість цих ПТО закладена в тарифах операторів ГРС, але вони стверджують, що виділених коштів мало – вони покривають фактичні втрати газу.

“Втрати газу не внесені в собівартість тарифу на розподіл і суди це підтверджують: НКРЕКУ не виграла жодного суду за позовами операторів. Навпаки, суди приймають рішення, що НКРЕКУ незаконно заборонила робити перерахунки”, – повідомив голова правління АТ “Харківгаз” Дмитро Новицький.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У той же час захисники прав побутових споживачів сподіваються на справедливість регулятора. “Згідно з методикою, питомі втрати газу визначаються операторами розподілу розрахунковим шляхом самостійно і включаються в собівартість транспортування газу при затвердженні тарифів НКРЕКУ. А зроблені облгаз-збутом донарахування призводять до повторної оплати споживачем наданих обсягів природного газу і можуть спричинити отримання неправомірної вигоди облгаз-збутом” – переконує адвокат Юлія Жигалюк.

Насправді ж все не так. За даними “Вінницягаз”, найбільша складова в тарифі на розподіл газу оператора ГРС – це виробничо-технологічні витрати.

“У 2013 році регулятор нам закладав в тариф вартість технологічного газу за ціною 3740 грн за тисячу кубометрів, а за фактом ми спокійно купували цей газ на ринку по 3600 грн. Але в 2018 році нам в тарифі виділили по 6 тис грн за тисячу кубів, а нам на ринку він коштував 12 тис грн за тисячу кубометрів. в результаті це призвело до збитків за 2018 рік на суму до 300 млн грн“, – повідомив фінансовий директор” Вінницягаз “Сергій Кібітлевський.

Але пересічний споживач не повинен вникати в існуючі перекоси у відносинах облгаз-збуту з регулятором. Отримавши “листи щастя” про перерахунок, споживачі засипали скаргами НКРЕКУ.

В результаті після проведених перевірок регулятор оштрафував більшість облгаз-збутів – кожен на 850 тис грн.

“У зв’язку з численними зверненнями побутових споживачів природного газу повідомляємо, що 23.11.2018 НКРЕКУ було прийнято 42 постанови (№ 1487-1528), які забороняють операторам ГРС приводити обсяги використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов при здійсненні комерційних розрахунків”, – повідомлення такого змісту розміщено на сайті НКРЕКУ.

Операторів зобов’язали усунути зроблені порушення, деякі з них це зробили, але більшість проігнорувала розпорядження регулятора. Зате облгаз-збути ініціювали ряд судових справ проти вищезгаданого рішення НКРЕКУ – і більшість з них виграли.

Облгаз-збут проти НКРЕКУ

Наприклад, “Волиньгаз”, вважаючи протиправною постанову від 23 листопада 2018 року № 1488, виграла справу в Окружному адміністративному суді Києва від 15 травня 2019 року. Звичайно, регулятор подав апеляцію, але в липні оператор “Волиньгаз” виграв і цю справу в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва. За даними експерта Марії Яковлевої, за перемогу в суді оператор повинен подякувати Державну регуляторну службу, яка була долучена до судового позову в якості третьої особи – про це свідчить рішення суду:

Якими будуть наступні дії державного регулятора, поки не ясно – редакція сподівається почути відповідь на це запитання, адресоване НКРЕКУ. Однак вже цілком очевидно, що колізії в газовому законодавстві дозволяють різним судам приймати рішення, протилежні по суті – як на користь споживачів, так і на користь операторів розподілу газу.

Про широкий розмах здобутої операторами перемоги свідчить наведений нижче перелік номерів справ, за якими суди прийняли рішення про незаконність скасування НКРЕКУ прав операторів системи розподілу приводити обсяги використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов.

Доплачувати або ігнорувати?

Що ж робити побутовим споживачам, яким продовжують надходити листи від облгазів з вимогою доплатити великі суми? Експерти радять: платити не потрібно, а краще відправляти скарги в НКРЕКУ і звертатися з позовами до судів. До речі, споживач, якому прийшла платіжка з донарахованими сумами, буде приємно здивований, якщо подзвонить в колл-центр облгаз-збуту – там йому порадять не доплачувати!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...