facebook

Ситуація на Донбасі: розведення є, тиші немає

На ділянці в Золотому-4 на лінії фронту на Донбасі почалося розведення сил,при цьому біля ділянки розведення ще вранці було зафіксовано кілька обстрілів.


Розведення сил в Золотому, якого чекали ще з початку жовтня, таки почалося. При цьому обстріли біля ділянки розведення тривають. Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що розведення сил почнеться тільки після семи днів тиші на ділянці.
Тепер поки розведення йде, в країні сперечаються, чи можна вважати тишею стрілянину біля Золотого.
Корреспондент.net зібрав все, що відомо про ситуацію з розведенням.

З чого почалося?

Першим про те, що процес розведення сил в Золотому почався, повідомив міністр закордонних справ Вадим Пристайко. До самої зустрічі в “нормандському форматі” буде розведення на тих ділянках, які ми погодили. У Золотому розведення відбувається прямо зараз. Ми стартуємо з сьогоднішнього дня… Це розведення військ, які безпосередньо залучені на лінії контакту… Але ми також щодня бачимо інформацію про обстріл. У Золотому останній обстріл був 18 жовтня, за завіреннями СММ, тобто, десять днів тому. Сім днів ми витримали і почали розведення. Далі буде Петрівське”, – заявив міністр.
Пізніше розведення сил у Золотому підтвердив і штаб Операції об’єднаних сил. Початок розведення сил і засобів було зафіксовано і представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.
Спостерігачі все знімають і запускають безпілотники над позиціями.
У штабі запевнили, що відведення сил і засобів не послабить оборонні можливості українських підрозділів, а влада ні в якому разі не залишить місцеве населення без уваги. Сам процес відведення займатиме 30 діб. На безпосереднє відведення сил і засобів дається три доби.

А як же обстріли?

Вранці 29 жовтня в штабі Операції об’єднаних сил повідомили, що противник “5 разів здійснив обстріл із великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів, АГС і стрілецької зброї в 5-кілометровій зоні біля ділянки розведення №2 (Золоте-4)”.
Пізніше військові уточнили, обстріл в цьому районі, про який повідомлялося напередодні, відбувся не в зоні розведення сил і засобів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Всі схвалюють

Президент України Володимир Зеленського привітав початок процесу розведення військ біля Золотого, яке він відвідував на вихідних.
“Прекрасно, прекрасно”, – відреагував Зеленський. За словами президента, дзеркальне відведення військ почалося, тому що місія ОБСЄ і українська сторона зафіксували семиденний режим тиші на цій ділянці.
Помічник президента РФ Владислав Сурков також висловив задоволення початком розведення сил і засобів у Золотому. “Хороша новина. На ділянці в Золотому сторони обмінялися сигналами про готовність до розведення сил. Якщо все вийде в Золотому, потрібно відразу приступити до аналогічних процедур у Петровському. Після чого, не втрачаючи темпу, почати підготовку до “нормандського саміту”, – заявив Сурков.
При цьому ветерани АТО, які знаходяться в Золотому, не збираються залишати свої позиції.
У Києві вже анонсували акцію протесту проти розведення сил біля Офісу президента. Акція протесту під назвою “Ні кроку назад!” запланована на 19:00.
“Рух опору капітуляції попереджає владу про неприпустимість будь-яких дій, які ставлять під загрозу суверенітет України, життя і безпеку її громадян. За всі наслідки, які матимуть ці незаконні дії, будуть відповідати ті, хто ці рішення приймав і виконував”, – йдеться в повідомленні організаторів акції.

Українці сперечаються

Опозиційні політики критикують розведення сил на Донбасі.
Ірина Геращенко з Європейської  солідарності переживає через майбутню зустріч у Нормандському форматі.
А лідер партії Голос Святослав Вакарчук вважає, що Україні необхідно відмовлятися від Мінських домовленостей, і тим більше, не виконувати їх в односторонньому порядку.
Українці ж дивуються з приводу того, чи можна відводити сили, якщо ще недавно повідомлялося про обстріл, нехай навіть біля, а не на самій ділянці розведення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...