facebook

Неперевірену інформацію від російських пропагандистів поширили й кілька українських ресурсів

Через постійне зростання користувачів в Інтернеті, невпинно зростає й кількість брехні, фейкових новин та дезінформації. Насправді, фейки в Інтернеті існують стільки ж, скільки живе й сам Інтернет. Проте саме зараз механізм поширення дезінформації розвинувся, тому обдурювати звичайних користувачів стало ще простіше. На перший погляд новини, які є звичайними історіями чи новинами, можуть завдати суттєвої шкоди. Фейкова інформація в соціальних мережах поширюється значно швидше, ніж реальна. Все завдяки яскравим заголовкам, реченням, які емоційно впливають на людей та картинкам з фотошопом, які привертають увагу.

Зокрема, 22 листопада російське ТАСС поширило фейкову інформацію з посиланням на слова Наталії Сєрової – директорки організації «Південний регіональний центр з підтримки експорту». У цитаті йшлося про начебто відновлення паромного сполучення між окупованою Керчю та турецьким містом Зонгулдак, повідомляє Детектор.Медіа. Таку «новину підхопили інші російські ресурси. Крім того, повідомлення про відновлення паромного сполучення  поширили й кілька українських платформ: «Інтерфакс-Україна», «Дзеркало тижня», «Новое время», «Уніан», «Українська правда», «Апостроф» та інші.

Згодом деякі ЗМІ почали публікувати спростування фейку, адже того ж дня інформацію від російських пропагандистів заперечило посольство України з посиланням на МЗС Туреччини.

«На звернення посольства МЗС Туреччини спростувало черговий фейк російської пропаганди стосовно начебто відновлення морського сполучення Керч-Зонгулдак», – повідомив посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

Крім того, Сибіга зазначив, що Туреччина не визнає окупацію українського Криму Росією. Він назвав це фейком та черговим елементом гібридної інформаційної війни.

«Ми бачимо, що регулярно подібні інформаційні повідомлення з’являються в інфопросторі. Зазвичай джерело перебуває за межами нашої країни. Але інформація підхоплюється і просувається як топ-новина з величезним негативним підтекстом», – сказав Андрій Сибіга.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Саме таке завдання фейкових новин – затьмарювати свідомість громадян, нести інформаційну загрозу цілій країні. Найголовніше у такій боротьбі – правда. Кожен такий фейк здатна подолати тільки перевірена, правдива та достовірна інформація. Будь-яку новину потрібно перевіряти кілька разів та з обережністю ставитися до будь-яких повідомлень.

Олена Савчук для Ukraine live

За матеріалами:

tsn.ua/ukrayina/ministr-oboroni-hoche-abi-shkolyariv-navchali-protistoyati-propagandi-1448490.html?fbclid=IwAR1XLa8dv9oqMbQcZ0gwn2aiTu7iD8TpzgPMsP9cgaXvlndC5nhxajLVw28

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...