facebook

Нова афера: законно куплені вживані авто можуть забрати у власників

Увага: нова афера!

Експерти кажуть, що проблема у відсутності єдиної електронної бази, а повернути машину і гроші назад можна тільки через суд.

У список не потрапила

В Україні розвивається нова шахрайська схема продажу автомобілів. Тепер купуючи авто з пробігом, навіть перевіривши всі реєстри, не можна бути впевненим, що завтра там чи не з’явиться запис: ваше авто в угоні або в заставі. З цим зіткнувся киянин Олександр. «Я купив машину з пробігом на авторинку. Сам перевіряв всі документи, заглянув до реєстру, сходив в МРЕВ, до нотаріуса. Все чисто. А через кілька місяців у мене прямо з двору поліція забрала автомобіль. Вони сказали, що авто значиться в угоні», – розповідає Олександр. Також потім з’ясувалося, що автомобіль був у заставі у одного з банків.

625879

Виявилося, що це не поодинокий випадок. На автофорумі обговорюють подібну історію в Дніпрі. Там також зупинили на дорозі автомобіль і заявили, що його потрібно заарештувати. «З’ясувалося, що він в заставі у банку, хоча при покупці все було нормально. Тепер поліція наполягає на тому, що повинна забрати авто», – нарікає житель Дніпра.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Ми вже стикалися з такими схемами, причому їх уже десятки. В основному це позичальник банку, який не може домовитися з фінустановою по-хорошому. Він знаходить посередників для продажу автомобіля, і цей посередник вже домовляється з поліцією, яка прибирає всі дані про застави в реєстрі і переоформляє авто на нового власника. Потім дані туди повертають. Ще буває змову самих банківських співробітників, які продають викрадені машини. Тобто вони продають їх по лізингу, переоформлюючи кредит на нового власника автомобіля. А потім дані про викрадення з’являються в реєстрі. Причому коли ми возили авто на експертизу, там був перебитий номер кузова. І експерт впізнав цей автомобіль, сказав, що він уже був у нього на перевірці», – розповідає Кравець.

Юрист Андрій Вареник також упевнений, що в змову вступають співробітники банків. «Вони вчасно не вносять дані до реєстру і дозволяють авто продати», – говорить юрист.

За словами директора Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів Олега Назаренка, зараз працює і інша схема, коли українець, що живе за кордоном, купує авто, оформляє його на себе, а потім переганяє сюди посередникам. Ті його продають, а іноземець пише заяву в поліцію, що машину в нього викрали.

Беріть виписку і міняйте договір

Єдиний спосіб, на думку юристів, убезпечити себе – брати виписку з реєстру у нотаріуса на день укладання угоди про те, що не було ніяких перешкод для продажу. «Під час укладання угоди для перестраховки важливо вказувати і повну вартість автомобіля. Якщо виникнуть проблеми і машину доведеться повертати, то стягнути можна саме ту суму, яка вписана в договір», – пояснив Вареник. А Кравець радить вносити в договір купівлі-продажу пункт про те, що якщо авто виявиться в угоні або заставу, то продавець зобов’язується компенсувати витрати і повернути гроші.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...