facebook

В Україні пропонують повернути російську мову в школи: чого чекати від скандального законопроєкту

У Верховній Раді знову порушили тему російської мови та її вивчення в школах і вишах України. Два народні депутати, які вже відзначилися ідеєю дозволити парламентарям виступати в ВР.

Відповідний проєкт закону зареєстрували нардепи від “Слуги народу” Максим Бужанський та “Опозиційної платформи – За життя” Олег Волошин. Детальніше про ймовірність повернення російської мови в українські школи – в матеріалі OBOZREVATEL.

Повернути мову країни-окупанта

У пояснювальній записці до законопроєкту про внесення змін до Закону України “Про освіту” депутати посилаються на ст. 10 Конституції України, якою, окрім іншого, гарантується вільне використання і захист російської та інших мов національних меншин України, а також сприяння вивченню мов міжнародного спілкування.

А тому Бужанський і Волошин вважають, що ВРУ повинна повернути право здобувати освіту рідною мовою національним меншинам, яке раніше було змінено чинною редакцією законопроєкту про освіту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, в тексті документа пропонується, щоб держава сприяла вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської та російської. А приватним школам і технікумах надати право самостійно вибирати мову навчання.

У законопроєкті пропонується закріпити такі норми:

-мова навчання визначається на підставі положень ст. 10 Конституції України.

-держава гарантує кожному громадянину України право на навчання мовами корінних народів або національних меншин.

-корінні народи й національні меншини мають право навчатися своєю рідною мовою поряд із державною.

-у школах та університетах можуть викладатися одна або кілька дисциплін мовами національних меншин або іншими мовами.

-Приватні освітні установи можуть самі вибирати мову навчання, але повинні забезпечити знання української відповідно до державних стандартів.

Законопроєкт був зареєстрований 18 лютого 2020 року, а 24 лютого переданий на розгляд у комітети.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...