facebook

Вийти з дому і не сісти на 8 років. Рекомендації, заборони та пільги на карантині

Пандемія коронавірусу Covid-19 внесла корективи в життя багатьох людей і країн. Україна не стала винятком.

Але починаючи з 18 березня громадяни України будуть жити у цілком новій реальності. Діятиме ще більш жорсткий карантин – зачинені торгівельно-розважальні центри, театри і кінотеатри, обмеження в громадському транспорті, зачинені метро в містах-мільйонниках та зупиняється міжміське та міжобласне пасажирське сполучення.

Доповнила список вимог до карантину Верховна Рада, яка на рівні закону додала до рекомендацій, розроблених спеціалістами, покарання за його недотримання.

Карати як штрафами, так і ув’язненням, можуть за порушення обмежень, встановлених для боротьби з інфекцією. І не лише з новим коронавірусом – йдеться про протидію й іншим хворобам.

Міністерство внутрішніх справ пояснило цей пункт на прикладі втечі з місця обсервації людини, яка може бути заражена.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Насправді йдеться не лише про це. Під покарання можна потрапити загалом за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм. Встановлює їх спеціальний закон та інші рішення влади, в тому числі, місцевої.

Зараз у країні оголошений карантин, який сам собою означає обов’язкову госпіталізацію хворих та тих, хто контактував із хворими.

17-51 тис гривень штрафу / до 6 місяців арешту / обмеження волі до 3 років / позбавлення волі до 3 років; в тяжких випадках – 5-8 років тюрми.

Ця стаття вже є у кримінальному кодексі, однак покарання за нею стане більш тяжким: у десять разів зросте мінімальний штраф та з’явиться можливість відправити людину до в’язниці, навіть якщо її дії не були смертельними для інших.

Для того, щоб порушення було саме кримінальним, воно має спричинити поширення хвороби. Або бути таким, що “завідомо могло спричинити поширення”.

Якщо ж злочин призвів до загибелі людей чи інших тяжких наслідків, покарання буде найсуворішим – від 5 до 8 років. Але ця норма була в законі і до змін.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...