facebook

Реформі СБУ по-президентські бути

Президент вніс до Верховної Ради  проєкт закону про внесення змін до Закону України “Про Службу безпеки України” щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ. Законопроект внесено як невідкладний. Опозиційні діючій владі політичні структури, звістно почали спробу дискредитувати винесений Президентом на розгляд ВРУ законопроект. До речі, новий закон вже отримав схвалення як юристів, фінансистів та правознавців всередині країни, так і наших західних партнерів. Зокрема, критики Президентського проекту наполягають, на тому, що новий Законопроект, начебто,  забетонує за СБУ слідство та сконцентрує у Службі “боротьбу з організованою злочинністю”, незважаючи навіть на те, про який склад злочину йдеться. Насправді, Законопроект взагалі не передбачає повноважень СБ України щодо «боротьби» з організованою злочинністю. Натомість передбачені повноваження щодо здійснення заходів, спрямованих на протидію розвідувально-підривній діяльності проти України,  здійснюваної з використанням організованих злочинних угруповань, а також на протидію транснаціональній організованій злочинності й незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів відповідно до міжнародних зобов’язань України.

І це все у повній відповідності з досвідом наших європейських партнерів.

Так, рекомендація ПАРЄ № 1402 (1999) передбачає, що спецслужби залучаються до протидії організованій злочинності у випадках, «коли вона несе явну небезпеку вільному демократичному порядку країни». Зміст поняття «вільний демократичний порядок» включає, зокрема, конституційний лад, дотримання основних прав людини, розподіл влади, незалежність судових органів тощо.

За минулорічними оцінками Європолу, організована злочинність в країнах Європи становить більшу загрозу державній безпеці (та національній безпеці в цілому), ніж тероризм. В Україні вперше з часів 90х років на небезпечному для держави рівні актуалізувався феномен корисливо-насильницької організованої злочинності, який активно використовується іноземними спецслужбами для дестабілізації політичної ситуації.  На відміну від країн ЄС/НАТО, в нашій державі критичним є також рівень загроз державній безпеці, пов’язаних з веденням “гібридної війни” за участю незаконних збройних формувань, що фінансуються корупційними осередками, а також організованих злочинних угруповань, інспірованих іноземними спецслужбами, які  здійснюють корупційне підживлення тероризму й сепаратизму.

В будь-якому випадку СБ України не розслідуватиме злочини в сфері корупції, економіки та організованої злочинності, що не становлять загрози державній безпеці – інформація про такі злочини буде передаватися до інших правоохоронних органів відповідно до визначеної підслідності (у цьому контексті варто згадати, що більша частина результатів, якими звітує НАБУ, насправді є реалізацією матеріалів, переданих СБ України).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Сподіваємось, що незважаючи на безглузду протидію демагогів та політичних «повій», реформа СБУ пройде у відповідності з Президентським баченням оновлення сектору безпеки держави.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...