facebook

Пора цвітіння може викликати не тільки приємні асоціації. Скажімо, в алергіків.

Перехресна алергія при полінозі – будьте уважні!

Дев’ять з десяти пацієнтів, які страждають на поліноз, також мають харчову алергію. Необхідно враховувати, що деякі продукти містять білки, які схожі з алергенами пилку. Тому вони викликають погіршення стану у пацієнта з полінозом, особливо в період сезонного загострення.
Перехресна алергія проявляється симптомами, типовими для харчової алергії. У пацієнта після вживання в їжу алергенного продукту виникає свербіж в порожнині рота, кропив’янка, набряк язика і гортані, набряк Квінке. Можуть бути нудота і блювота.

В одну родину входять рослини, які близькі в еволюційному відношенні. Якщо ви маєте алергію на один з видів родини, існує велика ймовірність того, що інші види рослини цієї ж родини також будуть викликати алергічну реакцію. Крім того, відомі «перехрещування» між різними сімействами: злаки – лілійні; березові – розоцвіті; злаки – хрестоцвіті; березові – зонтичні – складноцвіті.

У пилку рослини, її плодах, листі, стеблах, а також в інших споріднених рослинах присутні схожі молекули-алергени. Тому у пацієнта з полінозом може виникати алергія на різні плоди (овочі, фрукти, зерна).

Для тих, хто реагує на пилок злакових трав, харчова алергія може бути викликана продуктами з борошна. У цьому випадку перебіг полінозу може втратити прив’язку до сезонів. Пацієнт страждає від симптомів полінозу цілий рік. Він скаржиться на кашель, утруднення дихання, свербіж очей, нежить.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Перехресна реактивність спостерігається серед різних видів сімейства зонтичних: селера, кріп, кмин, морква, петрушка. Схожі алергени містять банани, авокадо, томати, картопля, ківі, фіга, каштани.

Приклад незвичайної перехресної алергії – так званий «латексно-фруктовий синдром». У людей, які страждають алергією на латекс, можлива реакція на багато фруктів і овочів (наприклад, ананас, шпинат, картопля, помідори, банан та ін.). Ви можете запитати: а який зв’язок між латексом і фруктами / овочами? Справа в тому, що натуральний латекс виготовляють із соку каучуконосних дерев. Таким чином, це перехресна алергія між різними видами рослин. Будьте обережні, якщо у вашого малюка розвивається алергічна реакція на латексну соску (почервоніння навколо рота). Він може також мати алергію до фруктів і овочів.

Для пацієнта з полінозом важливо знати, які рослини здатні викликати реакцію. Серед них можуть бути лікувальні трави, які входять до складу фітопрепаратів. Тому найкраще – порадитися зі своїм лікарем-алергологом перед прийомом «нешкідливих» настоїв і відварів. Загострення полінозу за рахунок перехресної реакції також викликають садові і польові квіти, кімнатні рослини.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...