facebook

Україна – єдина у світі держава, чий герб є в соборі Святого Петра в Римі

У ватиканському соборі Св. Петра є вівтар святого Еразма – покровителя мореплавців, з боків якого знаходяться мозаїчні зображення святих України-Русі Володимира та Ольги. І саме на іконі святого Володимира є зображення символа української нації – герба у вигляді золотого тризуба на синьому тлі.

Згадки в путівниках про них немає і вони не призначені для загального огляду, оскільки ця капела, що розташована за знаменитою статуєю святого Петра, відведена для сповідей і завжди закрита для туристів. Але сам факт, що в головному католицькому храмі шанують наших великих святих, є гідним уваги. Відомо, що святих Володимира і Ольгу зачислили до святих єдиної Церкви, тобто до розколу 1054 року. У цьому сенсі вони є не лише православними святими, їх також вшановує і Католицька Церква.

Мозаїки святих Володимира та Ольги були подаровані собору святого Петра у Ватикані на честь тисячоліття хрещення України-Русі, яке широко відзначалося українською діаспорою, українським греко-католицьким священником Василем Лостеном з американського міста Стемфорда.

Автором ікон є італійський художник професор Уго Маццеі, відомий тим, що створив численні мозаїки для різних храмів. Обидві мозаїчні ікони створювалися одночасно під керівництвом професора, технічного директора Ватиканської студії мозаїки Вірджиліо Кассіо. Роботи були закінчені у серпні 1989 року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мозаїка св. Володимира оздоблена зображенням золотого тризуба на синьому тлі, над яким є невеличкий золотий хрестик. Розмістити тризуб на іконі ватиканського собору дозволив той факт, що у ті часи Україна не була самостійною державою. Тож тризуб був лише національним знаком та знаком князя Володимира, але ще не державним гербом. Після проголошення незалежності України він став гербом України. Так Україна стала єдиною державою у світі, чий герб зображено у соборі св. Петра в Римі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...