facebook

Італійський суд звільнив українського режисера Євгена Лавренчука

Громадянина України, режисера Євгена Лавренчука, якого було незаконно затримано у Неаполі у грудні 2021 року за запитом путінської росії про його екстрадицію, звільнено.
Gро це поінформувала у Тelegram уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова.

«​”Суд Неаполя виніс остаточне рішення щодо звільнення Євгена, визнавши звинувачення проти нього за сторони рф сфабрикованими, а мотиви переслідування – політичними”, – зазначила вона.

Денісова уточнила, що це рішення стало результатом ініційованого нею звернення Нацполіції України до Інтерполу щодо зловживання росією відомостями у інформаційній системі Інтерполу.

Вона поінформувала, що за результатами цього звернення відомості щодо Лавренчука, які оброблялися у обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу у рф, були видалені через невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

“У свою чергу суд Неаполя поставив крапку у цьому процесі та звільнив Євгена Лавренчука. Висловлюю вдячність міністру юстиціі Італії Марті Катарі, голові Національної поліції України Ігорю Клименку, консульській службі України в Італії, завдяки спільним зусиллям політв’язня Кремля Євгена Лавренчука вдалось врятувати”,- заявила Денісова.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Український омбудсман привітала Лавренчука на волі і наголосила, що Україна своїх не залишає.

Як писало “Діло”, в італійському Неаполі за запитом Росії 17 грудня затримали головного режисера Одеського національного академічного театру опери та балету Євгена Лавренчука.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...