facebook

Українці можуть втратити безвіз через скандальне рішення КСУ

Європейський Союз стурбований рішеннями Конституційного суду України щодо антикорупційних органів – воно може стати підставою для тимчасової зупинки безвізу.

Про це йдеться у листі посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, передає Європейська правда.

“Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму”, – йдеться у листі.

Як зазначається, один з офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу – відхід третьої держави від критеріїв, внаслідок виконання яких було запроваджено безвізовий режим.

Рішення КСУ, а також Окружного адміністративного суду Києва про антикорупційні органи не залишилися поза увагою європейських партнерів. Стурбовані Європейська служба зовнішньої діяльності та Єврокомісія вкотре наголосили, боротьба з корупцією – пріоритет реформ в Україні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зазначається, що саме незалежність, інституційна спроможність та стійкість інфраструктури, насамперед антикорупційної, є критерієм досягнення цілої низки короткострокових та стратегічних цілей у відносинах з ЄС, зокрема:

збереження безвізового режиму для українців;

співпраця з Міжнародним валютним фондом, що є передумовою отримання Україною допомоги у 1,2 млрд євро від ЄС;

інтеграція до енергетичного ринку ЄС – йдеться про незалежність НКРЕКП;

поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг – незалежність НКРЗІ;

інтеграція до єдиного цифрового ринку – незалежність Національного офісу інтелектуальної власності.

Аби запобігти “розвитку несприятливого сценарію” у листі пропонується терміново створити робочу групу високого рівня із опрацювання змін до Конституції України, до якої б також увійшли представники Верховної Ради, Офісу президента, суддівського самоврядування, наукових кіл та громадянського суспільства.

Підкреслюється, що ключовим завданням цієї має бути опрацювання змін до Конституції України, які б, серед іншого, передбачали повноваження Верховної Ради створювати державні органи зі спеціальним статусом.

Нагадаємо, 27 жовтня КС задовольнив подання 47 народних депутатів, скасувавши статтю Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування. 28 жовтня реєстр електронних декларацій НАЗК закриває доступ до реєстру е-декларацій через рішення суду був закритий

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...