facebook

Що чекає на роботодавців і українських працівників у Польщі в 2021 році

Рік, який закінчується, головним чином завдяки коронавірусу, приніс багато змін, які вже залишили свій слід на ринку праці.

Які з них можуть домінувати у наступному році, а які — лише тимчасове явище? Крах ринку працівників, зменшення кількості економічних мігрантів, прискорена автоматизація, регулювання віддаленої роботи та складне переукладання контрактів — ось найважливіші тенденції, з якими роботодавці зіткнуться в 2021 році. Шанс для спеціалістів з України За даними Євростату, Польща лідирувала в Європейському Союзі за кількістю виданих дозволів на проживання. У 2019 році країна прийняли найбільшу кількість іноземців — 724 000 людей, переважна більшість — з України. У 2020 році збереження лідируючої позиції є не таким очевидним. Початок пандемії уповільнив економічну міграцію. Дані прикордонної служби показують, що за першу хвилю коронавірусу Польщу покинуло до 250 000 українців. Влада Республіки Польща включила до антикризового щита положення, що дозволяють автоматично поновлювати візи для іноземних працівників на час епідемії та через два тижні після її закінчення. Як результат, в країні зараз перебуває до 500 000 громадян України. Однак сальдо міграції все ще є негативним, а це означає, що більше людей виїжджає з Польщі, ніж приїжджає до неї. Ця тенденція збережеться і на початку наступного року, а те, скільки вона триватиме, буде залежати від епідемічної ситуації в країні та у світі. Однак варто зазначити, що, якщо набуде чинності закон про забезпечення медичним персоналом на час епідемії, до Польщі масово приїдуть лікарі та медсестри з України. Це сприятиме якісним змінам характеру економічної міграції. На даний момент до Польщі приїжджають переважно працівники нижчого рівня, хоча їх компетенція часто набагато вища. Це може змінитися, хоча польські роботодавці бачать попит на працівників з України переважно на нижчому рівні, головним чином у логістичній, складській, харчовій та виробничій галузях

Віддалена робота набуде офіційної форми 2020 рік на ринку праці ознаменувався динамічними, часто вимушеними процесами. Одним з них був перехід деяких компаній на дистанційну роботу практично за одну ніч. Проте підприємці та службовці швидко почали помічати недоліки постійного “домашнього офісу”. Завданням 2021 року буде регулювання дистанційної роботи та вирішення спірних питань, пов’язаних, зокрема, з участю роботодавців у витратах, відрядженнях на віддалену роботу або вирішенні нещасних випадків, які сталися на той час, поки працівник працював з дому. Робітники не будуть часто змінювати працю Останнім часом саме працівники, особливо найбільш спеціалізовані, могли диктувати умови на ринку праці. Роботодавці змагалися за кращих людей, середня заробітна плата зростала, а працівники були готові переходити на краще оплачувану роботу. Здається, що крах певних ринкових процесів внаслідок пандемії, а також зниження почуття безпеки уповільнить т.зв. «ринок працівників». Вже зараз менше людей вирішують змінити роботу. Безробіття в Польщі залишається стабільним, а заробітна плата, хоч і повільно, але все одно продовжує зростати. Переукладання існуючих контрактів У 2021 році роботодавцям доведеться зіткнутися з багатьма юридичними та формальними проблемами. Однією з них буде збільшення розміру мінімальної заробітної плати. Згідно з оголошеннями, наступного року мінімальна зарплатня зросте на 200 злотих брутто і становитиме 2800 злотих брутто. Ця хороша новина для працівників викликає менше ентузіазму у роботодавців. Основним питанням є збільшення постійних витрат, які включають утримання працівників. Багато підприємців матимуть з цим справу, переглядаючи договори з клієнтами або застосовуючи положення про індексацію. Це буде складніше, ніж зазвичай, оскільки збільшення мінімальної заробітної плати не буде рівнозначним кращому фінансовому стану польських компаній.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...