facebook

Голландці мають намір видобувати біогаз на звалищі поблизу Луцька

Голандська компанія «Озон Інвестмен» (Ozone Іnvestment” LLC) має намір видобувати біогаз на сміттєзвалищі поблизу Луцька та виробляти електроенергію. Наразі на полігоні у селі Брище вже провели пробне буріння, а взяті зразки газу проаналізували в Німеччині, передає джерело.

770x420-09-10-15-07_21d
Луцьк вже понад рік веде перемовини у галузі переробки сміття з ТОВ “Озон Інвестмент”, дочірнім підприємством голандської компанії Global Health Fіnancіal Resolutіon Servіces B. V.
Як зазначив директора “Озон біогаз інвестмент Луцьк” Віталій Тітунін, проект дегазації полігону твердих побутових відходів у Брищі передбачає кілька етапів.
“Спочатку пробурять 2-3 скважини на гектар глибиною 15-20 метрів кожна, встановлять труби, які вестимуть до газозвалищних станцій, – пояснює фахівець. – Після очистки біогаз можна перетворювати в електроенергію, пускати в газотранспортну систему (проте, в Україні це заборонено), стискати і заправляти автомобілі».
До будівництва біогазового комплексу компанія має намір максимально залучати місцеві локальні підприємства.
За словами Віталія Тітуніна, реалізація проекту дозволить знизити викиди парникових газів, створить нові робочі місця, покращить екологічний стан прилеглих територій та забезпечить значні економічні переваги.
Як зазначила юрист “Озон біогаз інвестмент Луцьк” Марина Ніколайчук, бюджет обласного центру отримає додаткові надходження.
«Проект дегазації сміттєвого полігону у селі Брище передбачає передачу на баланс департаменту ЖКГ Луцька 1,2 мільйона гривень щорічно у вигляді коштів або матеріальних цінностей, – пояснила вона. – Також компанія щорічно виплачуватиме 8% від грошових надходжень за “зеленим тарифом”».
Окрім того, інвестор платитиме податки в регіон.
Передбачається, що сторони укладуть договір на 10 років. Після завершення терміну дії договору “Озон біогаз інвестмент Луцьк” зобов’язане законсервувати усі газозбірні установки, аби перешкодити виділенню метану в атмосферу. За словами Віталія Тітуніна, наразі компанія отримала усне «зелене світло» від Рокинівської сільської ради, але про виділення земельної ділянки для біогзової установки площею 0,4 гектара переговори поки не вела.
Відтак, “Озон біогаз інвестмент Луцьк” планує узгодити з районною та селищною радою питання оренди землі. Згідно з попередніми підрахунками, на зведення заводу потрібно близько 14 місяців. Передбачається, що підготовчі роботи, передбачені проектом, триватимуть упродовж 2017 року, а у 2018 році розпочнуть власне дегазацію сміттєзвалища.
Голландська компанія працює в Україні вже 4 роки.
«Основне наше завдання – переробка звалищного газу, який утворюється внаслідок гниття відходів на міських сміттєзвалищах. Цей газ несе неабияку шкоду навколишньому середовищу, збільшуючи викиди забруднюючих речовин та посилюючи дію парникових газів, – розповів Віталій Тітунін. – Крім Луцька ми маємо намір видобувати біогаз у Ковелі (21 листопада почнуть пробне буріння) та Чернівцях. У Сумах роботи з дегазації зупинили, оскільки сміттєзвалище не електрифіковане, а у Кропивницькому проект не розпочали, тому що полігон дуже старий».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...