facebook

Заборонять частину сигарет і не продаватимуть 18-річним: “слуги” пропонують нові правила

В Україні пропонують заборонити продаж ароматизованих сигарет, а на обох сторонах пачки розміщуватимуть картинки з попередженням про наслідки куріння. Крім того, щоб купити таку пачку, потрібно досягти як мінімум віку 21 років.

Про це йдеться в законопроєкті № №4358, який 5 лютого розглянуть на засіданні Верховної Ради. Автори документа – нардепи від “Слуги народу” Лада Булах, Вікторія Вагнер, Михайло Радуцький і ін., пише Обозреватель.

Документ передбачає:

Збільшення картинки з медичним попередженням із 50 до 65% пачки. Водночас картинка буде не на одній стороні, як зараз, а на обох.

Заборона ароматизованих сигарет і рідини. Сигарети з ментоловим, фруктовим та іншими смаками не можна буде продавати.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Підвищення мінімально віку для продажу сигарет із 18 до 21 року. Крім того, введуть вимоги для пунктів продажу тютюнових виробів (їх не зможуть підсвічувати й наряджати).

Місцевій владі дозволять вводити вільні від куріння зони, заборонять робити курилки на робочих і в громадських місцях.

Зазначені норми, як і підвищення акцизів на сигарети, відображено в Європейській директиві. Але якщо подорожчання сигарет було умовою для підписання Асоціації з ЄС, то на вжитті додаткових правил європейці не наполягають.

І це просто пояснити: ЄС багато років був і досі є сірим ринком для поширення контрабандних сигарет з України. Якщо там пачка сигарет може коштувати 150 грн, то в Україні приблизно втричі менше.

У результаті жителі прикордонних населених пунктів перевозили в сусідню державу цілі сумки з цигарками, перепродавали їх і заробляли на цьому надприбуток. Так само вчиняли й недобросовісні компанії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...