facebook

“Голодомор не зламав”

26 листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодоморів. Найстрашнішим був штучний Голод 1932-1933 років. Він забрав життя близько 7 млн людей. Цей Голодомор визнали геноцидом українського народу. У пікові місяці в ці роки в Україні щохвилини помирали 24 людини, щогодини – 1 440, щодня – 34 560 людей.

736148_1_w_590

“Голодомор не зламав” – національні пам’ятні заходи цього року присвятять людям, які змогли реалізувати себе попри травму пережитого геноциду.

До Дня пам’яті Голодомору цьогоріч згадуватимуть видатних діячів, які пережили геноцид. Заходи вшановування пройдуть по всій Україні та у 32 країнах світу.

Марія Грибан, 1920 року народження, із села Пулино-Гута Червоноармійського району Житомирської області:

– Прийшла “червона мітла” – свої люди, із села. Ми їх називали “камізани”, – розповідала Марія Грибан. “Камізани” – це перекручене “комнезами”- члени комітету незаможників. – Приходили з пістолетами вдень – то один, то два “камізана”. Документів не показували. Візьме, копне ногою – і в хату, шукає, шукає, пока все не забере. Овес, зерно забрали перед молотінням. Були сховали на полику під радюжкою, де спали всі, то і там знайшли. А ми мовчимо і плачемо. Хто в колгоспі не був, то все забирали – і худобу, і хату, і клуню, собак били, а людей висилали з села. Усім побили жорна. У нас забрали корову за незаплачений налог. Вся сім’я бігла півкілометра і плакала – не віддали. Свою пшеницю ми вночі косили. “Червона мітла” все забрала.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Червоною мітлою” в народі прозвали буксирні бригади, що насильно вилучали збіжжя в українських селян і майно – його оголошували власністю новопосталих колгоспів. “Червона мітла” вимітала в селян не лише зерно, м’ясо і картоплю – що передбачалося документами як натуральний штраф, але все продовольство. Це означало створення умов, несумісних із життям. А отже – геноцид. Вилучення всього їстівного прирікало селян на голодну смерть.

У ХХ столітті український народ пережив три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років, у яких померли близько 7 млн українців.

Національні пам’ятні заходи вшанування жертв Голодомору відбудуться сьогодні – в суботу 26 листопада.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...