facebook

Годують спредами та неякісним молоком: батьки школярів та вихованців дитсадків скаржаться на якість харчування

Після численних звернень батьків школярів та вихованців дитячих садочків Луцька райрада вивчить ситуацію із харчуванням в освітніх закладах усіх громад району. Про це інформує Луцька районна рада.

До голови Луцької районної ради Олександра Омельчука постійно надходять звернення від мешканців району, чому харчування у закладах освіти різниться.

“Батьки хочуть знати реальну картину і відповідь – чому суми відрізняються. Чому в одному закладі обід вартує 25 гривень, а іншому – 11? Друге питання, яке їх хвилює, – якість харчування в шкільних їдальнях та дитсадках. Сьогодні багато скарг надходить, що воно неякісне – годують спредами, неякісним молоком, від чого діти страждають алергіями, мають проблеми зі шлунком”, – розповів голова райради Олександр Омельчук.

Радник голови районної ради Юрій Ройко наголосив, що закупівлі в закладах освіти відбуваються згідно тендерів, але часто буває так, що їх виграють не виробники, а посередники.

“У законі про тендерну політику прописано, що в першу чергу треба спиратися на місцевих виробників, тоді вони і відповідальність будуть нести в разі чого”, – зауважив Юрій Ройко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Такої ж думки і заступник голови районної ради Сергій Сівак:

“Перемагає той, хто пропонує нижчу ціну, але при цьому ніхто не говорить за якість. Вважаю, що параметри якості мають бути прописані: молоко має бути натуральним, такої-то жирності, згущене молоко не з пальмової олії, а натуральне. Масло в харчуванні дітей у жодному разу не має бути спредовим, а з цільного молока. Діти із дитячого садочка повинні отримувати якісне харчування”.

Крім того, у Луцькій районній раді вважають, що після тендеру органи місцевого самоврядування – громади, повинні кілька разів на рік перевіряти якість продуктів харчування.

“Законодавець виписав процедуру тендерів, щоб запобігти корупції. Це є правильно, але правильним має бути і той момент, що органи місцевого самоврядування повинні контролювати якість харчування у закладах освіти, точніше тих підприємців, які виграли тендер. І робити це не один раз, а декілька разів на рік, щоб унеможливити потрапляння на столи дітей неякісних харчових продуктів”, – розповів радник заступника голови райради Микола Федік.

Зважаючи за звернення батьків, Луцька райрада готуватиме запит до всіх громад району щодо закупівель продуктів та вартості харчування в школах та садочках.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...