facebook

До уваги заробітчан: українцям посилили умови повернення з-за кордону

Кабмін змінив правила перетину кордону для громадян України та іноземців. Таке рішення ухвалили 22 березня.

Так, згідно з постановою уряду, громадяни України, які повертаються додому з-за кордону, мають піти на самоізоляцію на 14 днів, незалежно від того, звідки вони повертаються. Чи це країна із зеленої, чи червоної зони за рівнем хвороби.

Від самоізоляції звільняються ті українці, які мають на руках негативний ПЛР-тест на коронавірус, який зробили не пізніше, ніж за 48 годин до моменту прибуття на кордон. Тобто, тест треба робити перед вильотом до України.

Громадянам України не можуть відмовити у в’їзді в Україну, це право захищене Конституцією. Але відтепер всі українці після перетину кордону мають відправлятися на самоізоляцію, пояснив у коментарі ВВС News Україна речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

“Якщо у громадян України при перетині кордону немає на руках негативного ПЛР тесту на ковід, вони мають встановити додаток “Вдома”, відправитися на самоізоляцію, здати ПЛР тест в Україні, отримати негатвиний результат і тоді адміністратори додатку “Вдома” знімуть їх з самоізоляції”, – розповів пан Демченко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для багатьох українців, які зараз за кордоном, ці нововведення стали великим сюрпризом.

Що іноземці?

Іноземці можуть перетинати український кордон, якщо у них є поліс страхування, а також ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години. Якщо якогось з цих документів немає, іноземців не пустять до України.

Раніше йти на самоізоляцію і здавати ПЛР-тести мали лише ті люди, які поверталися в Україну з країн, що були у червоному списку. Тобто мали значне поширення коронавірусу.

На самоізоляцію після перетину кордону відправлятимуть всіх українців, крім:

громадян України, які не досягли 12 років;водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

громадян України, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;

громадян України, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетину державного кордону;

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ході пресбрифінгу в Києві у вівторок зазначив, що постанова набула чинності з 22 березня. Вимоги будуть діяти незалежно від того, з якої країни приїхала людина.

Він наголосив, що українці, які перетнули кордон і мають проходити самоізоляцію, мають встановити та активувати мобільний додаток системи “Вдома”.

Прикордонники будуть перевіряти наявність мобільного додатка під час перетину кордону.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...