facebook

Робота за кордоном в умовах пандемії: де чекають українських заробітчан

Через пандемію коронавірусу на роботу за кордоном влаштуватися складніше.

Світ уже другий рік перебуває в полоні пандемії COVID-19, однак навіть в умовах закритих кордонів українці намагаються влаштуватися на роботу за кордоном. Та і в європейських країнах чекають на додаткові робочі руки.

Як потрапити на роботу за кордоном та де чекають українців, розповідаємо детальніше.

Популярні країни та спеціальності для працевлаштування за кордоном

Протиепідемічні обмеження через поширення COVID-19 тривають не тільки в Україні, а й у Європі. І у європейських країнах другий сезон тимчасових робіт розпочинається в умовах обмеженого в’їзду робітників. Однак, за словами експертів, попит на українську робочу силу зростає. І пандемія, хоч і значно ускладнює пошук роботи в іншій країні, але не стає непереборною перешкодою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Найпопулярнішими напрямками серед українців для працевлаштування цього року стали Польща, Чехія та Німеччина.

Найбільш популярними у країнах ЄС є фахи, які не вимагають високої кваліфікації, серед них: робота на виробництві (склади, виробничі лінії, пакування), робота на будівництві та перевезення. Починається попит на сезонні роботи (збір овочів/фруктів, робота в теплицях тощо). Також зростає попит на працівників зі сфери медицини, яких зараз бракує чи не в кожній країні. Країни також зацікавлені в робочій силі, тож виїхати на роботу можливо.

Так, менеджер сервісу з пошуку роботи за кордоном Razem Work Дар’я Шлапак розповіла: “Ситуація, яка склалася тільки на початку пандемії, а саме закриття кордонів – дала зрозуміти роботодавцям, що без українських працівників їхні доходи значно зменшуються. Тому країни, котрі зараз знову готові прийняти заробітчан, це: Польща, Чехія, Німеччина, Італія, Нідерланди”.

Потрапити за кордон можна, якщо дотримуватися певних правил. Зокрема, головне – це мати дозвіл на роботу (робочу візу) або мати посвідку на проживання, а також враховувати карантинні обмеження кожної держави, до якої збираєтеся їхати. Це може бути й наявність страхового медичного поліса від COVID-19, і вимога мати негативний результат ПЛР-тесту, і навіть вимога проходження обсервації.

А ось європейські туристичні маршрути для українців поки лишаються під забороною, детальніше про це читайте тут.

Як потрапити до Польщі

Генеральний директор агенції з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич розповів, що найпростіше потрапити до Польщі, вона залишається найпопулярнішою європейською країною серед наших земляків. Однак потрібно мати дозвіл на роботу в країні.

Чекають українських заробітчан і польські компанії, а влада країни планує спростити умови працевлаштування іноземців.

Міністр розвитку, праці і технологій Польщі Ярослав Говін заявив, що уряд країни працює над документом імміграційної політики, який міститиме пакет інструментів для полегшення працевлаштування іноземців.

“Якщо ми хочемо якомога швидше повернутися на шлях динамічного економічного розвитку, нам, безсумнівно, знадобиться більше працівників”, – заявив Говін.

Окрім цього, міністр уточнив, що в межах “Нового курсу” буде також запропоновано податковий механізм, що стимулює продовження праці людей, які вже досягли пенсійного віку.

“Ми також завершуємо підготовку документа в міністерстві, який буде формою продуманої міграційної політики. Він буде включати пакет інструментів, що полегшують працевлаштування іноземців в галузях, в яких явно не вистачає польської праці”, – зазначив урядовець.

Робота за кордоном в умовах пандемії – теорія і практика

У першу чергу карантинні обмеження в різних країнах кілька ускладнили умови перетину кордонів і отримання виїзних документів. Керівник проєктного підбору міжнародної стафінгової групи ANCOR Ukraine Олександр Бойко розповів, що перед виходом на роботу за кордоном потрібно пройти етап самоізоляції, під час якого співробітник оплачує житло самостійно, або здати тест на коронавірус, який також оплачується співробітником. “Роботодавець теж несе додаткові витрати: кожного співробітника він зобов’язаний забезпечити засобами індивідуального захисту. Крім того, стала довше процедура видачі виїзних і візових документів”, – пояснює експерт.

А за словами експерта ринку праці Анни Шкумат, у карантинних умовах дозволити собі запрошувати на роботу українців можуть тільки відповідальні роботодавці, які готові взяти на себе весь документаційний процес: укласти контракт, забезпечити наявність робочої візи та повноцінного працевлаштування. Приїхати на роботу, як раніше – по біометричному паспорту з нібито туристичною метою візиту, – зараз неможливо.

До того ж деякі експерти розповіли, що попит на працівників все ж нижчий, ніж у минулі, докарантинні, роки.

На практиці на кордоні уважніше перевіряють документи, які дозволяють працювати в країні. А працівники, які перетинають кордони між країнами, приміром далекобійники, повинні мати при собі додаткові документи.

Додаткове фінансове навантаження отримали й роботодавці, адже вони мають забезпечити виконання та дотримання протиепідемічних заходів і на виробництві, і в приміщеннях, де проживають працівники.

Приміром в одному із господарств в Німеччині розповіли, що у гуртожитках для проживання сезонних робітників нині може розміщуватись лише обмежена кількість людей. Тож для розселення решти працівників обладнали спеціальні контейнери, а ще встановили додаткові санітарні площі. Усе це обійшлося у 30 тисяч євро. Ще 9 тисяч євро ідуть на оплату послуг з прибирання та дезінфекції.

Оскільки з профілактичних міркувань в умовах обмежень сезонні працівники не можуть їздити за продуктами самі, а на спільних кухнях одночасно перебувати можуть лише семеро осіб, обіди доставлятимуть їм централізовано.

А при виявленні коронавірусу у працівника, протестувати потрібно усіх, що теж стає у чималу копійку. Однак деякі роботодавці готові до додаткових витрат.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...