facebook

В Україні у червні можна буде побачити сонячне затемнення

У четвер, 10 червня, українці зможуть побачити кільцеподібне сонячне затемнення.

Це астрономічне явище відбувається так само як і повне затемнення, але Місяць при цьому розташований далі від Землі, тому його диск менше. Через це супутник візуально не закриває Сонце повністю, залишаючи кільце світла навколо себе.

Як сонячне затемнення впливає на людей? Коли саме спостерігатиме? Яка небезпека чатує людей на Марсі? Про це та багато іншого «Вечірньому Києву» розповів астроном, доктор фізико-математичних наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування Анатолій Відьмаченко.

«На людей можуть впливати магнітні бурі, але не затемнення»

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

— Анатолію Петровичу, які астрономічні явища очікуються у 2021 році?

— Цьогоріч очікується чотири затемнення — два місячних (одне повне, друге часткове) та два сонячних (повне та кільцеподібне). Місячні затемнення та повне сонячне з території України видно не буде. Проте 10 червня, за умови безхмарної погоди, зможемо спостерігати кільцеподібне, яке ще називають «вогняним кільцем». Місяць на 30-40 відсотків закриє Сонце. Почнеться це красиве явище о 8 ранку. Максимальна фаза затемнення відбудеться о 10:41 та триватиме майже чотири хвилини. Закінчиться затемнення близько першої години дня. Тобто його буде видно досить тривалий час.

— Чи має під собою підстави думка про те, що затемнення погіршують самопочуття та небезпечні для людей з хронічними захворюваннями?

— На самопочуття метеочутливих людей можуть впливати магнітні бурі, які виникають внаслідок спалахів на Сонці, але аж ніяк не затемнення. Хоча різноманітні астрологи люблять лякати людей на кшталт «ховайся, хто може», закликати не виходити на вулицю тощо.

Якщо людина боїться затемнень та лякається, коли вони відбуваються, то звісно буде гірше себе почувати. Адже відомо, всі хвороби — від нервів. Тому я не здивуюся, якщо виявиться, що за статистикою під час затемнень збільшується кількість загострень тих чи інших хронічних недуг. Треба спокійно до цього відноситися, тоді все буде добре.

Згадую, коли у 2000-х роках спостерігав повне сонячне затемнення на Кавказі. Воно пройшло над обсерваторіями, що дозволило астрономам виконати різноманітні дослідження Сонця з високою точністю. Повне затемнення тоді можна було спостерігати 5-7 хвилин. Пташки замовкли, але люди спокійно сиділи на вулиці за столиками та під келих вина спостерігали за цим астрономічним явищем.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...